Data publicării: 17 mai 2021

Luna mai este denumită în calendarul popular românesc și Florar. Această denumire ne arată una dintre principalele caracteristici ale acestei perioade din an: toate grădinile sunt colorate de flori. Totuși, în livadă lucrurile stau (sau ar trebui să stea) puțin diferit.

Luna mai, decisivă pentru calitatea fructelor!

În prima decadă a lunii mai, cu rare excepții, florile din pomi ar trebui să fie deja scuturate și fructele să fie formate. Este o perioadă foarte delicată, căci e unul dintre momentele în care viitoarea producție este foarte vulnerabilă. Păstrarea ei depinde în cea mai mare parte de vrednicia și priceperea gospodarilor, care trebuie să îngrijească livada așa cum se cuvine.

După scuturarea florilor se verifică dacă pe pomi au apărut cumva insecte sau boli. Dacă se văd urme ale acestora, atunci se aplică de urgență tratamente curative, de șoc. În caz contrar, se aplică tratamente preventive. În livezile mixte din gospodării, specialiștii recomandă folosirea unei combinații de fungicid de contact cu un fungicid sistemic și a unui insecticid de contact cu eliberare treptată. Există mai multe produse din aceste categorii, care sunt disponibile pe piață, sub o largă paletă de denumiri comerciale. O stropire ar trebui făcută după scuturarea florilor, iar o a doua la aproximativ 15 – 20 de zile după aceea.

Atenție însă: în cazul cireșilor și vișinilor asigurați-vă că este respectată perioada de pauză de dinainte de cules! Nu se stropesc pomii vreme de cel puțin trei săptămâni înainte de recoltarea fructelor!

Foarte important pentru pomi este și ca ei să aibă suficiente substanțe hrănitoare pentru a permite fructelor să crească. De aceea se poate aplica o fertilizare cu azot și potasiu, acolo unde este cazul.

O recoltă bogată este visul oricui. Totuși, prea multe fructe, mai ales în cazul pomilor tineri, pot reprezenta o povară prea mare. Ca să nu distrugem pomii, dar și pentru a obține o producție de calitate, se pot îndepărta încă de acum o parte dintre fructele în exces.

O altă lucrare ce trebuie făcută este prașila între pomi. Existența ierbii nu este o problemă, ci dimpotrivă, un ajutor pentru păstrarea umidității și calității solului. Dar trebuie vegheat ca livada să nu se transforme într-un depozit de buruieni periculoase, ale căror semințe, purtate de vânt, să infesteze împrejurimile!

Și încă o dată atenție: toate ambalajele substanțelor de tratament folosite trebuie recuperate și neutralizate. Aplicarea îngrășămintelor și a substanțelor se face cu respectarea tuturor normelor de prevenire a poluării apelor. Doar astfel vom rămâne sănătoși, ca să ne putem bucura de rodul livezilor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: