În țara noastră, păioasele, respectiv grâul, orzul, orzoaica de toamnă, triticalele, ovăzul și secara continuă să ocupe suprafețe însemnate de teren. De fapt, cei mai mulți dintre fermieri, pentru a împărți riscurile, preferă să practice două tipuri de culturi: unele de toamnă, cu plantele menționate, iar altele de primăvară, mai ales porumb, floarea-soarelui și soia.
La începutul primăverii, culturile de toamnă au și ele nevoie de o atenție specială.
În anii ploioși sunt necesare și trei tratamente!
În general, practicile agricole recomandă trei tratamente pentru păioase. Tratamentul nr. 1 trebuie început primăvara, din luna martie, dacă este posibil, când se stabilizează temperaturile. Tratamentul 1 este obligatoriu până la apariția celui de-al doilea internod și constă în erbicidare, aplicarea de regulator de creștere și îngrășăminte foliare – produse combinate (cu 2, 3 substanțe active, din care una cu efect strict împotriva făinării).
Tratamentul nr. 2 este obligatoriu de la faza de burduf până la înspicare. Se vor utiliza produse ce conțin triazoli si strobilurine, combinate cu îngrășăminte foliare și un insecticid de contact și ingestie pentru a combate gândacul bălos, muștele cerealelor și viermele paiului.
Al treilea tratament devine obligatoriu în anii ploioși, când probabilitatea de infecție este foarte mare, umezeala fiind un factor favorizant pentru majoritatea bolilor (cea mai periculoasă fiind fuzarioza spicelor). Substanțele active recomandate de specialiști sunt clorotalonil, protioconazol, metconazol, bromuconazol, disponibile sub o multitudine de denumiri comerciale.
Tratamentul nr. 3 se face de la înspicarea completă a lanurilor până când începe înfloritul. Dacă este cazul, se adaugă un insecticid sistemic pentru combaterea ploșnițelor și tripșilor. Cea mai indicată este aplicarea unui îngrășământ foliar pe bază de molecule organice și stimulatori vegetali de creștere, pentru că elimină stresul cauzat de secetă și arșiță. În plus, acesta reduce și producerea de etilenă, împiedicând îmbătrânirea.
La aplicarea tuturor tratamentelor trebuie respectate cu sfințenie regulile de prevenire a poluării apelor, precum și cele privind manipularea substanțelor și eliminarea ambalajelor. Doar astfel vom face ca recoltele bogate să nu fie plătite cu prețul sănătății celor din zonele adiacente!