Data publicării: 30 aprilie 2021

Vinerea Mare este, pentru toți creștinii, ziua în care se comemorează crucificarea lui Iisus. Legat de această zi, în tradiția populară există o gamă întreagă de ritualuri și obiceiuri, dincolo de cele religioase, dedicate rodului pământului, prezicerii vremii ori sănătății oamenilor.

Ploaia din Vinerea Mare e semn bun!

Vinerea Mare este numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Cenușii. În această zi, gospodarii se dedică, pe de o parte, ritualurilor religioase, dar și altora, al căror început coboară adânc în negura timpului.

Oamenii sunt încredințați că, dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an bun și mănos. În schimb, dacă nu plouă, anul nu va fi unul cu roade prea bogate.

O altă tradiție spune că cei care se vor scufunda de trei ori în apă rece, în această zi, vor fi sănătoși tot anul. În același scop, este bine ca de dimineață să alergi desculț prin rouă sau printr-o apă curgătoare, fiind și o activitate sănătoasă, dar și de bun augur.

Agricultorilor nu le este recomandat să semene nimic în această zi. Tradiția susține că nicio plantă semănată în Vinerea Seacă nu va rodi.

Desigur că mai există și o mulțime de alte tradiții, despre care puteți să aflați din numeroase surse. Ceea ce am vrut să subliniem, însă, este faptul că și legat de această mare sărbătoare, o serie de obiceiuri sunt axate pe păstrarea curățeniei apei, astfel încât aceasta să fie vindecătoare și pe practici agricole și meteorologice străvechi.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: