Data publicării: 25 martie 2021

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată în data de 25 martie a fiecărui an și de care se leagă și o seamă de obiceiuri și credințe populare, legate de prezicerea vremii și a rodului.

Vreme ca de Paști!

Sărbătoarea, la câteva zile după Echinocţiul de primăvară, abundă de tradiții și obiceiuri legate de ciclul naturii ieșite din sezonul rece și marcând, totodată, reînvierea ierburilor, renașterea gâzelor și dezmorțirea șerpilor.

În această zi se fac previziuni meteorologice. Se spune că așa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, așa va fi și de Paști.

Țăranii puteau ara ogoarele, dar nu li se recomanda să semene, întrucât păsările, flămânzite de iarnă, erau în stare să ciugulească toate semințele îngropate în pământ. Tocmai de aceea, 25 martie mai este denumită popular și Ziua păsărilor, sau Ziua Cucului. Se spune că în această zi se dezleagă limba păsărilor cântătoare şi mai cu seamă a cucului care cântă până de Sânziene, adică de la Echinocţiul de primăvară până la Solstiţiul de vară. 

În această zi, mai spune tradiția, se consumă pește, nu numai pentru hrană, ci și pentru a fi sănătoși ca peștele tot anul. De asemenea, în ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă.

Indiferent de tradiții ori superstiții și această sărbătoare, ca orice altă zi a anului, trebuie să fie marcată de grija noastră pentru natură și păstrarea apelor curate și nepoluate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: