Data public─ârii: 18 februarie 2019

Pe l├óng─â b─âlegarul propriu-zis, din activitatea de cre╚Ötere a animalelor mai rezult─â ╚Öi alte produse, pe care, generic le includem ├«n categoria gunoi de grajd. Acestea sunt: urina, mustul de gunoi, dejec╚Ťii fluide (tulbureal─â), dejec╚Ťii semifluide (p─âstoase) ╚Öi fluide.

Codul de bune practici agricole define╚Öte aceste produse ╚Öi stabile╚Öte modul, cantit─â╚Ťile ╚Öi perioadele ├«n care pot fi utilizate.

Reguli pentru utilizarea corectă a gunoiului de grajd în agricultură

Urina din ad─âposturile zootehnice se colecteaz─â ╚Öi se recomand─â a se p─âstra ├«n bazine acoperite, de preferin╚Ť─â, pentru a nu pierde azotul din compozi╚Ťie. Este considerat─â a fi un bun fertilizant natural, cu un con╚Ťinut ridicat de azot ╚Öi potasiu. Se poate folosi fermentat─â sau ca atare.

Mustul de gunoi de grajd este lichidul rezultat în urma fermentării bălegarului. Acesta se colectează și se păstrează în bazine de colectare închise. Dintr-o tonă de bălegar rezultă între 52 și 54 de litri.

Dejec╚Ťiile fluide, sau tulbureala, reprezint─â materialul rezultatul din sp─âlarea cu o cantitate mic─â de ap─â a grajdurilor ╚Öi cote╚Ťelor. Practic, propor╚Ťia de gunoi de grajd din tulbureal─â este 1/2 ÔÇô 1/3 din cantitatea total─â rezultat─â. Tulbureala con╚Ťine cantit─â╚Ťi variabile de azot, fosfor ╚Öi potasiu, ├«n func╚Ťie de specia de animale de la care provine, de tipul ╚Öi cantitatea a╚Öternutului, de gradul de dilu╚Ťie ╚Öi al╚Ťi factori.

Dejec╚Ťiile semifluide (p─âstoase) ╚Öi fluide colectate de la bateriile de cre╚Ötere a p─âs─ârilor au un con╚Ťinut de substan╚Ť─â uscat─â de cel mult 15%. Pentru a putea fi utilizate, trebuie omogenizate ├«n timpul administr─ârii. Fiind foarte bogate ├«n fosfor, acestea trebuie folosite doar ├«n timpul vegeta╚Ťiei plantelor, favoriz├ónd cre╚Öterea rapid─â a acestora.

Mrani╚Ťa este rezultatul ferment─ârii aproape complete a gunoiului de grajd. Este un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt foarte eficient, datorit─â formulei sale complexe. Utilizarea sa este ├«n special recomandat─â pentru legumicultur─â, fie c─â este vorba de medii protejate (r─âsadni╚Ťe, sere) sau ├«n c├ómp.

Compostul este rezultatul ob╚Ťinut ├«n urma ferment─ârii a diferite resturi organice (paie, resturi de coceni, pleav─â, resturi de plante, legume ╚Öi fructe, nutre╚Ťuri depreciate, oase, pene, resturi alimentare, etc.), la care se adaug─â uneori substan╚Ťe minerale, precum var ╚Öi cenu╚Ö─â. Str├ónse ├«n gr─âmezi, aceste resturi se ud─â din c├ónd ├«n c├ónd, pentru a favoriza procesul ferment─ârii. Composturile se pot utiliza la toate culturile agricole. Spre deosebire de gunoiul de grajd, compostul are o ac╚Ťiune rapid─â, dar efectul este de mai scurt─â durat─â (unu ÔÇô doi) ani.