Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Tipuri de gunoi de grajd și utilizarea lor

Data publicării: 18 februarie 2019

Pe lângă bălegarul propriu-zis, din activitatea de creștere a animalelor mai rezultă și alte produse, pe care, generic le includem în categoria gunoi de grajd. Acestea sunt: urina, mustul de gunoi, dejecții fluide (tulbureală), dejecții semifluide (păstoase) și fluide.

Tipuri de gunoi de grajd și utilizarea lor

Codul de bune practici agricole definește aceste produse și stabilește modul, cantitățile și perioadele în care pot fi utilizate.

Reguli pentru utilizarea corectă a gunoiului de grajd în agricultură

Urina din adăposturile zootehnice se colectează și se recomandă a se păstra în bazine acoperite, de preferință, pentru a nu pierde azotul din compoziție. Este considerată a fi un bun fertilizant natural, cu un conținut ridicat de azot și potasiu. Se poate folosi fermentată sau ca atare.

Mustul de gunoi de grajd este lichidul rezultat în urma fermentării bălegarului. Acesta se colectează și se păstrează în bazine de colectare închise. Dintr-o tonă de bălegar rezultă între 52 și 54 de litri.

Dejecțiile fluide, sau tulbureala, reprezintă materialul rezultatul din spălarea cu o cantitate mică de apă a grajdurilor și cotețelor. Practic, proporția de gunoi de grajd din tulbureală este 1/2 – 1/3 din cantitatea totală rezultată. Tulbureala conține cantități variabile de azot, fosfor și potasiu, în funcție de specia de animale de la care provine, de tipul și cantitatea așternutului, de gradul de diluție și alți factori.

Dejecțiile semifluide (păstoase) și fluide colectate de la bateriile de creștere a păsărilor au un conținut de substanță uscată de cel mult 15%. Pentru a putea fi utilizate, trebuie omogenizate în timpul administrării. Fiind foarte bogate în fosfor, acestea trebuie folosite doar în timpul vegetației plantelor, favorizând creșterea rapidă a acestora.

Mranița este rezultatul fermentării aproape complete a gunoiului de grajd. Este un îngrășământ foarte eficient, datorită formulei sale complexe. Utilizarea sa este în special recomandată pentru legumicultură, fie că este vorba de medii protejate (răsadnițe, sere) sau în câmp.

Compostul este rezultatul obținut în urma fermentării a diferite resturi organice (paie, resturi de coceni, pleavă, resturi de plante, legume și fructe, nutrețuri depreciate, oase, pene, resturi alimentare, etc.), la care se adaugă uneori substanțe minerale, precum var și cenușă. Strânse în grămezi, aceste resturi se udă din când în când, pentru a favoriza procesul fermentării. Composturile se pot utiliza la toate culturile agricole. Spre deosebire de gunoiul de grajd, compostul are o acțiune rapidă, dar efectul este de mai scurtă durată (unu – doi) ani.

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies