Data publicării: 19 februarie 2020

Imediat ce pământul se dezgheață și se poate intra pe teren, este cel mai potrivit sezon pentru unele lucrări foarte importante în livadă și în vie. Acum este cel mai potrivit moment pentru plantarea sau înlocuirea spalierilor, de exemplu.

Mai târziu va fi mai greu!

Pentru că pământul este mai moale, inclusiv în profunzime, pe de o parte, precum și pentru că via sau pomii încă nu sunt în perioada de vegetație, acum este cel mai bun moment pentru instalarea stâlpilor sau a spalierilor pentru livezile intensive și vița de vie.

Faptul că pământul este umed și în adâncime face ca gropile de fixare să poată fi săpate mai ușor, la o adâncime mai mare. Ulterior, pe măsură ce pământul se usucă, aceștia vor fi prinși mult mai bine.

Pe de altă parte, pentru că nici pomii, nici via nu au crengi care ar putea fi rănite, mai ales lăstari fragezi, putem lucra mai fără grijă.

Cablurile de fixare ale stâlpilor se vor instala și ele odată cu stâlpii. Odată cu ele se întind și cablurile de susținere ale pomilor, în livezile intensive nou amenajate, sau în viile proaspăt înființate. Astfel, tunderea de primăvară se va putea corela cu fixarea pe sistemele deja instalate.

Pe de altă parte, este recomandat ca plasele de umbrire și de protecție a livezilor să fie instalate mai târziu, în luna mai. Astfel, pomii vor avea mai mult soare în primăvară, când pericolul de arșiță este redus. În plus, accesul albinelor și al altor insecte polenizatoare va fi mai ușor, ceea ce va contribui la creșterea producției. De asemenea, până la sfârșitul lunii mai, păsările nu atacă fructele.

Tot acum este un moment foarte potrivit să construiți și să montați bolți pentru trandafirii cățărători. Pe măsură ce vor începe să intre în vegetație, acest lucru va deveni tot mai complicat!

Și pentru că vorbim despre livezi și vie, după topirea zăpezii, este un moment foarte bun pentru plantarea pomilor și arbuștilor. Așadar, nu ratați sezonul! Arborii plantați la început de primăvară vor avea parte de o intrare în vegetație mult mai favorabilă decât cei plantați mai târziu!

În concluzie, chiar dacă pare că este încă vreme de așteptat, gândiți-vă că acum unele lucruri se pot face mult mai ușor decât peste două – trei săptămâni. În plus, atunci se vor aduna încă o mulțime de alte lucruri urgente de făcut!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: