Data public─ârii: 9 iunie 2022

Ca ├«n toate ramurile agriculturii, ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte fertilizarea au ap─ârut at├ót tehnologii, c├ót ╚Öi substan╚Ťe noi. Pe de o parte, acestea fac opera╚Ťiunea mai eficient─â, prin absorb╚Ťia ├«n cvasitotalitate a substan╚Ťei administrate, respectiv azot. Pe de alt─â parte, exclud poluarea, ├«ntruc├ót ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul este absorbit integral de c─âtre cultur─â.

Fertirigarea ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âmintele cu aminoacizi ÔÇô salvarea pe timp de secet─â

├Än perioadele de secet─â sever─â, de cele mai multe ori administrarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor pe cale clasic─â nu are nici un efect. ├Än mod normal, fertilizan╚Ťii se dizolv─â ├«n apa din sol ╚Öi sunt absorbi╚Ťi odat─â cu aceasta. Dac─â e s─â facem o compara╚Ťie cu alimenta╚Ťia uman─â, ├«ngr─â╚Ö─âmintele func╚Ťioneaz─â ca un comprimat de vitamine care se dizolv─â ├«n apa pe care o bem. ├Än perioadele de secet─â pedologic─â accentuat─â apa lipse╚Öte. Dar fertilizan╚Ťii devin cu at├ót mai necesari, c─âci ei pot ajuta plantele s─â reziste mai bine.

Pentru rezolvarea acestei dileme, au fost g─âsite solu╚Ťii. Prima dintre ele const─â ├«n folosirea fertiriga╚Ťiilor. ├Än apa din sistemul de iriga╚Ťii se adaug─â ╚Öi fertilizan╚Ťii. Acest sistem este deosebit de eficient, dar se poate aplica, evident, doar ├«n zonele unde exist─â sisteme de iriga╚Ťii. Este folosit, ├«n general, ├«n horticultur─â, mai ales ├«n spa╚Ťii protejate ╚Öi ├«n livezile intensive.

├Än ultimii ani, ├«ns─â, cercet─âtorii din domeniul nutri╚Ťiei plantelor au pus la punct ╚Öi un alt tip de fertilizare, care face posibil─â fertilizarea culturilor chiar ╚Öi ├«n perioadele de secet─â extrem─â. Este vorba despre fertilizan╚Ťii foliari, care se aplic─â asemenea tratamentelor fito-sanitare, prin pulverizare direct pe frunze. Azotul este folosit sub form─â de aminoacizi ╚Öi se absoarbe de pe frunze, intr├ónd direct ├«n sistemul metabolic al plantei. Revenind la compara╚Ťia cu hrana oamenilor, este exact cum, ├«n loc de hran─â, am administra o perfuzie cu substan╚Ťe hr─ânitoare!

├Ängr─â╚Ö─âmintele foliare cu aminoacizi sunt disponibile pe pia╚Ť─â ├«ntr-o gam─â larg─â, la diver╚Öi produc─âtori ╚Öi distribuitori. Aplicarea lor este simpl─â, f─âc├óndu-se prin pulverizare. Este adev─ârat c─â pre╚Ťurile sunt mai mari dec├ót ale ├«ngr─â╚Ö─âmintelor clasice, dar ├«ngr─â╚Ö─âmintele foliare cu aminoacizi ├«nseamn─â, adesea, salvarea culturilor pe timp de secet─â. Pe l├óng─â acest aspect important, acest tip de fertilizan╚Ťi garanteaz─â ╚Öi evitarea polu─ârii ├«n propor╚Ťie de 100%!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: