Data public─ârii: 30 mai 2022

├Än Rom├ónia cantitatea de ├«ngr─â╚Ö─âminte chimice folosite se cifreaz─â sub jum─âtate din media european─â. ├Än aceste condi╚Ťii, nu se poate vorbi despre supra-utilizare dec├ót ├«n unele cazuri punctuale. Dar acesta nu este un motiv s─â nu se foloseasc─â cu maxim─â eficien╚Ť─â aceste substan╚Ťe, pierderile de azot fiind induse de depozitarea ╚Öi aplicarea necorespunz─âtoare a acestora. Asta cu at├ót mai mult cu c├ót, ├«n ultimul an pre╚Ťul lor a ├«nregistrat cre╚Öteri ├«nsemnate, ├«n mai multe r├ónduri.

Îngrășămintele se aplică treptat

Primele m─âsuri pentru reducerea pierderilor, ├«n cazul ├«ngr─â╚Ö─âmintelor chimice, ├«ncep cu modul de depozitare. Depozitarea trebuie s─â se fac─â ├«n spa╚Ťii acoperite. Fertilizan╚Ťii chimici nu trebuie feri╚Ťi doar de umezeala direct─â, ci ╚Öi de umezeala din aer. Ca urmare a umezirii, particulele de ├«ngr─â┼č─âm├ónt ader─â ├«ntre ele, se formeaz─â bulg─âri de diferite dimensiuni, care conduc la un grad ridicat de neuniformitate a distribu┼úiei (pot adera ┼či de organele ma┼činii de aplicat cu care vin ├«n contact, ├«nr─âut─â┼úind ┼či mai mult calitatea distribu┼úiei).

Dac─â produsele se aplic─â pe p─âm├óntul umed, ionii de amoniu vor fi re╚Ťinu╚Ťi ├«n sol cu u╚Öurin╚Ť─â ╚Öi se vor evita pierderile de azot sub form─â de amoniac. Dup─â aplicare, fertilizan╚Ťii trebuie ├«ncorpora╚Ťi ├«n sol. Astfel se vor evita pierderile ├«n urma sp─âl─ârii de suprafa╚Ť─â.

Capacitatea plantelor de a prelua nutrien╚Ťi este determinat─â ╚Öi de pH-ul solului. Verifica╚Ťi care este pH-ul optim plantelor pe care le cultiva╚Ťi! Majoritatea plantelor prefer─â un pH ├«ntre 6,5 ╚Öi 7,5. ├Än cazul ├«n care solul utilizat este mai acid sau mai alcalin, utiliza╚Ťi corectorii de pH. Astfel ve╚Ťi ob╚Ťine ╚Öi o ameliorare a calit─â╚Ťii solului.

├Än fine, mai trebuie ╚Ťinut cont ╚Öi de faptul c─â fertilizarea d─â rezultate mai bune dac─â se face frac╚Ťionat. De╚Öi este mai ieftin─â, aplicarea ├«ntregii cantit─â╚Ťi dintr-o dat─â ├«nseamn─â, de fapt, o risip─â. Cea mai mare parte din ├«ngr─â╚Ö─âmintele aplicate se va pierde p├ón─â s─â ajung─â s─â fie utilizat─â de culturi. Nu trebuie uitat c─â plantele absorb treptat fertilizan╚Ťii. De aceea, este eficient ca ╚Öi distribuirea lor s─â se fac─â treptat, ├«n mai multe etape!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: