Data publicării: 7 septembrie 2020

Deși vremea încă n-o arată, toamna a sosit deja, cel puțin în calendar. Totuși, această senzație apare doar la cei neavizați. Fermierii știu că a sosit vremea recoltei.

Măsuri simple cu efecte majore

Deja, într-o parte destul de întinsă a țării noastre, porumbul este copt, uscat, numai bun de cules. La fel stau lucrurile și cu floarea-soarelui. Cât despre livezi și vii, și acolo se văd semnele că a sosit vremea recoltei.

Recolta este momentul în care fermierii trag linia și văd ce s-a ales din munca lor de peste an. Dar, totodată nu trebuie uitat că și culesul este o etapă din lungul proces al transformării seminței în hrană. Un proces care are regulile lui, care trebuie respectate dacă dorim ca și la anul să putem avea rezultate bune.

Unul dintre cele mai mari riscuri care apare în timpul recoltării, mai ales al porumbului și florii soarelui, este cel al tasării solului. În această perioadă terenurile sunt străbătute de combinele grele. Apoi, în urma lor trec remorcile care transportă recolta și, de multe ori, utilaje care execută o serie de alte lucrări. Așa se face că în timpul recoltării pe unele sole se circulă cât în tot restul anului la un loc.

Pentru a reduce la maximum tasarea solului există un set de reguli stabilite de specialiști și care pot fi respectate cu ușurință. Unele dintre ele țin de optimizarea circulației. Astfel, traseele utilajelor trebuie astfel stabilite încât să se treacă de cât mai puține ori pe aceeași urmă. Descărcarea combinelor în remorci se face, de preferință, la capătul parcelelor, pe drumurile tehnologice. Folosirea unor utilaje performante, care pot executa mai multe operațiuni la o singură trecere, reduce semnificativ tasarea solului.

O altă serie de măsuri ține de aplicarea unor tehnologii de ultimă generație legate de roțile folosite. Majoritatea pneurilor moderne pentru utilaje agricole sunt astfel concepute încât să exercite o presiune cât mai scăzută asupra solului. Dar pentru ca acest lucru să se realizeze așa cum l-au gândit proiectanții, este necesară și conștiinciozitatea operatorilor. Ei trebuie să regleze presiunea pneurilor în funcție de locul în care rulează, operațiune nu întotdeauna plăcută și comodă. Dar, pe de altă parte, este o operațiune care duce la conservarea calității solului și la un consum mai scăzut de carburant, atrag atenția specialiștii!

Ceea ce este foarte important de reamintit e că tasarea solurilor este un proces greu reversibil și care duce la scăderea rapidă și accentuată a calității terenurilor. În concluzie, decât să cheltuim sume importante și să pierdem timp pentru scarificare și tratamente speciale, e mai simplu să respectăm, mai ales în perioada recoltării, un set de reguli simple!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: