Data publicării: 29 iulie 2021

Având în vedere temperaturile deosebit de ridicate din ultima vreme, iazurile, bălțile, lacurile din apropierea localităților au devenit, fără îndoială, principale puncte de atracție. Dar, pentru a nu plăti plăcerea scăldatului cu prețul unor îmbolnăviri, apele trebuie atent supravegheate!

Căldură + azot = dezastru

Creșterea temperaturii apei favorizează dezvoltarea accelerată și în număr mare a diverse alge și bacterii. Dacă în apa respectivă a ajuns cumva și azot, atunci fenomenul este și mai amplu.

O mare parte dintre aceste alge și bacterii reprezintă un pericol, atunci când sunt în exces. În primul rând, prin faptul că formează o peliculă la suprafața iazurilor, care împiedică schimbul normal de gaze între apă și atmosferă. Pe deasupra, mai împiedică și pătrunderea luminii. Rezultatul este că peștii, la fel ca și plantele fixate pe fundul apei, încep să resimtă lipsa oxigenului și creșterea concentrației de dioxid de carbon. În final, și peștii și plantele pot ajunge să moară. Din cauza temperaturii crescute a apei intră rapid în descompunere, ceea ce duce la eliberarea altor compuși toxici.

Asupra celor care se scaldă în astfel de ape, efectele pot fi foarte variate. Pot apărea diferite afecțiuni ale pielii, de la alergii până la infecții. În cazul înghițirii, agenții patogeni aflați în apă pot produce tulburări digestive de la ușoare până la cele grave. De asemenea, fiind un bun mediu de cultură, o serie întreagă de boli se pot transmite prin apa de genul despre care vorbim. Dizenteria este doar un exemplu de boală gravă ce se transmite prin apa de o calitate necorespunzătoare.

Există și câteva căi pe care putem evita aceste neplăceri. În primul rând, o măsură la îndemâna tuturor este să nu ne scăldăm în apele care sunt murdare, cu un strat de alge la suprafață. Dacă totuși, din diverse considerente, am făcut-o, după aceea trebuie să ne spălăm cu apă curată și săpun.

Acolo unde există posibilitatea, pentru a evita mortalitatea piscicolă, se pun în funcțiune aeratoarele.

Dar calea pe care toți fermierii pot contribui enorm la diminuarea fenomenelor despre care vorbim este corecta gestionare a azotului. Dacă regulile de prevenire a poluării apelor cu nitrați sunt respectate cu strictețe, atunci și fenomenele provocate de caniculă pe apele stătătoare sunt mult reduse, ca intensitate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: