Data publicării: 25 septembrie 2019

Păstrarea unei bune calități a apei din pânza freatică, precum și a celei din lacuri și râuri, este rodul eforturilor fiecăruia dintre fermierii și gospodarii care respectă regulile de prevenire a poluării cu azot. Este foarte important ca fiecare dintre ei să respecte aceste reguli, căci un singur imprudent sau necunoscător poate zădărnici eforturile unei comunități întregi. Tocmai de aceea Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” acordă o deosebită însemnătate instruirilor în teritoriu și a schimbului de experiență dintre fermieri.

Cu ocazia unei astfel de instruiri, desfășurată în județul Bacău, am avut ocazia de a sta de vorbă cu unul dintre cei mai tineri fermieri-campioni participanți. Raul Petrea are 28 de ani. Ferma să se află în localitatea Valea Seacă. „M-am născut la țară și, încă de mic-copil am fost atras de agricultură, de natură, în general”, ne-a mărturisit el. „În timpul liceului eram foarte pasionat de IT, dar, în același timp, îi ajutam pe părinții mei la munca câmpului. Apoi mi-am dat seama ca agricultura îmi oferea multe avantaje, inclusiv pe plan financiar. Așa se face că în ultimii ani am preluat o parte din terenul tatălui meu, pe care îl cultiv cu cereale și plante oleaginoase”, ne explică, pe scurt, cum a ajuns fermier. Este mulțumit de cum i-au ieșit lucrurile până acum: „am reușit să-mi achiziționez utilaje moderne prin fonduri europene nerambursabile, iar în prezent încerc să-mi extind afacerea, atât cât se poate!”

Cât despre instruirea la care a participat, consideră că a fost mai mult decât utilă: „Nu eram conștient de efectele îngrășămintelor chimice asupra mediului, și nici de cele ale nitraților asupra omului. Sunt o persoana deschisă, iubesc mediul înconjurător, iar când am auzit despre instruire, am vrut să văd despre ce este vorba. Am aflat lucruri noi și mă bucur că se fac aceste întâlniri, pentru a ne conștientiza de importanța protejării naturii”, ne-a declarat tânărul fermier.

Acasă nu consumă apă din fântână. „Am un dispozitiv de filtrare și consum de la robinet”, a spus. Dar, a mai adăugat el, „sunt sigur că poluarea apei din surse agricole are un efect negativ asupra mea, a vieții mele și a familiei mele!”, a continuat.

În concluzie, „voi respecta în continuare perioadele de interdicție și cantitățile de fertilizanți chimici folosiți”, promite Raul Petrea.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: