Data publicării: 5 iulie 2019

Lupta împotriva poluării cu azot poate îmbrăca mai multe forme. Dar, până la urmă, cea mai eficientă metodă în lupta împotriva poluării cu azot este, fără îndoială, utilizarea unor cantități reduse din acest element. Pe de altă parte, fără azot plantele nu se pot dezvolta. Așa că, atât cercetătorii, cât și practicienii au început să se întrebe dacă nu ar putea face în așa fel încât plantele să valorifice mai bine îngrășămintele pe care le au la dispoziție.

Rădăcini mai bogate sau densități mai mari?

Una dintre căile prin care oamenii de știință încearcă să determine plantele să folosească mai eficient nutrienții pe care îi au la dispoziție, constă în dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. În acest fel, planta poate explora o suprafață mai mare și poate valorifica nutrienții dintr-un volum mai mare de pământ. Dacă rădăcina pătrunde mai adânc, atunci ea poate utiliza și o parte, mai mare sau mai mică din azotul care se infiltrează către pânza freatică.

Pentru realizarea unor plante cu rădăcini mai bogate ori mai adânci, au fost utilizate mai multe metode. În SUA și Australia, acolo unde legislația permite s-a încercat dezvoltarea unor asemenea plante prin editare genetică. Europenii se mulțumesc să meargă pe căile bătute ale selecției clasice.

O altă metodă, izvorâtă din practică, constă în semănatul mai des. La o mare fermă din sud-estul României sunt în desfășurare experimente privind dezvoltarea porumbului în cazul semănării cu distanța între rânduri sensibil scăzută. Principiul de la care s-a pornit este acela că în zona dintre rânduri există un spațiu în care rădăcinile plantelor nu ajung, iar nutrienții existenți acolo nu sunt utilizați. Dacă distanța va fi redusă, atunci atât apa, cât și îngrășămintele aflate între rânduri vor deveni accesibile plantelor.

În sfârșit, o a treia direcție abordată de către cercetătorii de peste ocean, bazată tot pe modificare genetică, vizează activarea unei gene care face plantele capabile să absoarbă inclusiv azot atmosferic. Dar până acolo mai este încă un drum lung…

Deocamdată, pentru fiecare dintre noi, principala grijă trebuie să rămână cea legată de respectarea normelor de protecție a apelor împotriva poluării!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: