Data public─ârii: 14 februarie 2022

Așa după cum vă promiteam, revenim asupra studiului efectuat de Consiliul Canadian al Compostului. După ce am prezentat viziunea specialiștilor canadieni asupra beneficiilor compostului, dorim să vă prezentăm și rezultatele unui experiment. Orice comentariu considerăm că este de prisos.

B─âlegarul necompostat reduce semnificativ germina╚Ťia

S-a crescut orz (Hordeum vulgare var. Leger), trifoi (Trifolium repens var. White Dutch) ┼či canola (Brassica napus var. Argentine) pe nisip amendat cu 4 tipuri de materiale organice ┼či fertilizan┼úi chimici, timp de ╚Öase s─âpt─âm├óni, ├«n casa de vegeta┼úie. Scopul urm─ârit a fost de a evalua performan┼úele acestor amendamente organice cu privire la cre┼čterea ┼či s─ân─âtatea plantelor.

Cele nou─â tratamente testate includ brichete de lucern─â rehidratat─â, aplicat─â ├«n 4 doze (10 %, 30%, 50% ┼či 100% din volum), compost din lucern─â, compost din gunoi de taurine ┼či gunoi de taurine necompostat folosit ca standard 30% doza de amendare; fertilizarea normal─â a nisipului (20-20-20) ┼či nisip neamendat (martor). S-au observat diferen┼úe semnificative ├«n germinarea semin┼úelor, cre┼čterea ├«n ├«n─âl┼úime ┼či produc┼úia de biomas─â pentru cele trei specii.

Folosirea amendamentului din compost a ├«mbun─ât─â┼úit s─ân─âtatea plantelor ┼či produc┼úia de biomas─â (cu 317 % p├ón─â la 4970%, ├«n func┼úie de specie) comparativ cu nisipul netratat ┼či a dat produc┼úii similare sau mai bune dec├ót aplicarea regulat─â de fertilizan┼úi organici.

Plantele crescute pe compost apar viguroase ┼či prezint─â numai simptome minime de stres de s─âruri ┼či elemente nutritive.

Tratamentul cu 10 % brichete de lucern─â a produs plante cu o biomas─â u┼čor mai redus─â dec├ót cele crescute pe compost ┼či plantele fertilizate chimic, dar ele apar mai s─ân─âtoase, cu un foliaj de culoare verde ├«nchis ┼či nu prezint─â simptome de stres de s─âruri. ├Än ciuda cre┼čterii vegetative favorabile, se observ─â o ├«nt├órziere ┼či reducere a ├«nfloritului, dintre care plantele de canola sugereaz─â c─â doza de amendament de 10% poate produce un exces de elemente nutritive accesibile. Brichetele de lucern─â rehidratate ┼či folosite ca amendament ├«n doz─â mai mare de 10% au inhibat germina┼úia ori cre┼čterea la toate cele trei specii.

Folosirea gunoiului de grajd necompostat reduce semnificativ germina┼úia la semin┼úele de trifoi ┼či canola. Semin┼úele ce au reu┼čit s─â germineze ├«n acest tratament au produs plante semnificativ mai mari dec├ót martorul, dar acestea au fost clorotice ┼či au avut o parte important─â cu arsuri.

Rezultatele unei anchete au arătat că în Canada 59,2 % dintre utilizatorii de compost îl folosesc în grădini, cei care au pepiniere îl folosesc în proporţie de 52,4%, iar cei ce amenajează peisajul în proporţie de 35,7%. Tot 35,7% dintre utilizatori îl folosesc în două sau mai multe scopuri.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: