Data publicării: 5 ianuarie 2021

Ca la fiecare început de an, toată lumea își face planuri referitor la ceea ce are să facă în acest an. Dar, ca să fie cât mai realizabile, aceste planuri trebuie să fie plasate și într-un context realist. De aceea, încercăm să vă venim în ajutor oferindu-vă câteva coordonate ale obiectivelor generale cuprinse în strategiile naționale de dezvoltare și cele ale UE, pentru perioada următoare.

Pentru fermierii români se creează chiar avantaje!

Deja despre strategia „De la fermă la furculiță” („Farm to fork” sau, pe scurt, F2F) și despre „Green Deal” a auzit toată lumea. De fapt, acestea două înglobează cea mai mare parte a obiectivelor de dezvoltare ale UE în perspectiva următoarelor decenii. Iar România, care este una dintre marile puteri agricole ale Europei, este cu atât mai implicată în realizarea acestor strategii. Pe de altă parte, trebuie risipite nelămuririle și îndepărtate îngrijorările pe care enunțarea acestor strategii le-a creat.

Una dintre cele mai mari temeri le-a produs obiectivul referitor la reducerea drastică a cantităților de pesticide folosite. O reducere cu 50% este considerată ca fiind dramatică. Dar să nu uităm că este vorba despre o medie europeană. La ora actuală, cantitatea medie de pesticide/hectar utilizată de către fermierii români este mai mică decât jumătatea mediei europene. Cu alte cuvinte, cel puțin la acest capitol, nu există nici o amenințare! Ba dimpotrivă: în timp ce mulți agricultori din alte țări vor fi obligați să lucreze în condiții noi, majoritatea producătorilor români vor continua să aplice tehnologiile obișnuite.

În ceea ce privește reducerea utilizării îngrășămintelor chimice, iată că din nou tradiția autohtonă este încurajată. Fermierii români folosesc îngrășămintele naturale, obținute din gunoi de grajd pe scară largă. Acest obiectiv al UE este doar un îndemn în plus pentru a organiza mai bine colectarea gunoiului de grajd și utilizarea sa.

De asemenea, obiectivul referitor la dezvoltarea suprafețelor cultivate în regim bio este unul convenabil fermierilor români. În țara noastră se practică deja o astfel de agricultură în numeroase zone.

În ceea ce privește obiectivele „Green Deal”, și acestea se potrivesc în bună măsură cu obiective pe care mulți dintre fermierii români le aveau deja fixate. De exemplu, înființarea de perdele forestiere de protecție a terenurilor agricole sau utilizarea culturilor energetice. Acestea fixează carbonul, contribuind la reducerea gazelor cu efect de seră.

În concluzie, strategiile europene nu au de ce să îi sperie pe fermierii români. Dimpotrivă, o mare parte dintre acestea vin în sprijinul lor, oferindu-le ajutor pentru a realiza investiții care să le permită să lucreze mai rentabil și mai curat!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: