Data public─ârii: 30 mai 2019

Apa din zonele de scăldat trebuie să îndeplinească și ea anumite standarde, pentru a putea fi considerată sigură. La ora actuală, și în România sunt aplicate normele reglementate prin Directiva UE din domeniu.

Materiile fecale, apa uzat─â ╚Öi scurgerile de la exploata╚Ťiile agricole, principalii factori de risc

Conform Directivei UE care stabile╚Öte normele de calitate ale apei pentru sc─âldat, principalii factori de risc sunt materiile fecale, apa uzat─â provenit─â din localit─â╚Ťile sau locuin╚Ťele adiacente ╚Öi scurgerile provenite de la exploata╚Ťiile agricole. Acestea pot introduce ├«n apa din zonele de sc─âldat tot felul de materii poluante, ├«n special bacterii ╚Öi al╚Ťi agen╚Ťi patogeni.

├Äncep├ónd din anul 2011, Comisia ╚Öi Agen╚Ťia European─â de Mediu (AEM) public─â anual un raport de sintez─â privind calitatea apei pentru sc─âldat ├«n ├«ntreaga Europ─â, av├ónd la baz─â datele emise de fiecare dintre statele membre. Acest raport se refer─â, ├«n principal, la zonele de interes european. A╚Öa se face c─â, referitor la Rom├ónia raportul a cuprins datele referitoare la 50 de zone. Dintre acestea, una singur─â s-a aflat ├«n interiorul ╚Ť─ârii, restul fiind zone de pe litoralul M─ârii Negre. Jum─âtate dintre ele au fost considerate ca av├ónd o calitate ÔÇ×excelent─âÔÇŁ, iar restul ÔÇ×bun─âÔÇŁ.

├Än ceea ce prive╚Öte apa din piscine ╚Öi bazine de ├«not, Inspectoratul de S─ân─âtate public─â, aflat ├«n subordinea Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii, a emis ├«nc─â din 2014 un ghid al calit─â╚Ťii apei. Acesta prevede mai multe categorii de factori ce trebuiesc urm─âri╚Ťi.

Parametrii microbiologici urm─âri╚Ťi sunt num─ârul total de colonii existente la 37┬░C (max. 200/ml), cum sunt bacteriile coliforme (max. 10/100ml), Escherichia coli, Enterococii ╚Öi Pseudomonas aeruginosa (care nu sunt admise deloc).

PH-ul apei trebuie să fie cuprins între 7,2 și 8,2, iar temperatura între 22 și 24°C. Un disc negru, cu diametrul de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie perfect vizibil când este scufundat în cel mai adânc punct al bazinului, ca indicator al limpezimii apei.

├Än sf├ór╚Öit, concentra┼úia clorului rezidual liber ├«n bazinele acoperite trebuie s─â fie cuprins─â ├«ntre 0,5 ÔÇô 1 mg/l, iar ├«n bazinele descoperite ├«ntre 0,5 – 1,5 mg/l. Determinarea trebuie f─âcut─â la fiecare dou─â ÔÇô trei ore, acolo unde nu exist─â o monitorizare permanent─â.

În concluzie, apa din zonele de scăldat este supusă și ea unor reglementări riguroase, astfel încât să se poată garanta sănătatea utilizatorilor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: