Ministerul Apelor și Pădurilor
Romanian presidency of the Council of the European Union
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Standarde la apa pentru scăldat

Data publicării: 30 mai 2019

Apa din zonele de scăldat trebuie să îndeplinească și ea anumite standarde, pentru a putea fi considerată sigură. La ora actuală, și în România sunt aplicate normele reglementate prin Directiva UE din domeniu.

Standarde la apa pentru scăldat

Materiile fecale, apa uzată și scurgerile de la exploatațiile agricole, principalii factori de risc

Conform Directivei UE care stabilește normele de calitate ale apei pentru scăldat, principalii factori de risc sunt materiile fecale, apa uzată provenită din localitățile sau locuințele adiacente și scurgerile provenite de la exploatațiile agricole. Acestea pot introduce în apa din zonele de scăldat tot felul de materii poluante, în special bacterii și alți agenți patogeni.

Începând din anul 2011, Comisia și Agenția Europeană de Mediu (AEM) publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat în întreaga Europă, având la bază datele emise de fiecare dintre statele membre. Acest raport se referă, în principal, la zonele de interes european. Așa se face că, referitor la România raportul a cuprins datele referitoare la 50 de zone. Dintre acestea, una singură s-a aflat în interiorul țării, restul fiind zone de pe litoralul Mării Negre. Jumătate dintre ele au fost considerate ca având o calitate „excelentă”, iar restul „bună”.

În ceea ce privește apa din piscine și bazine de înot, Inspectoratul de Sănătate publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, a emis încă din 2014 un ghid al calității apei. Acesta prevede mai multe categorii de factori ce trebuiesc urmăriți.

Parametrii microbiologici urmăriți sunt numărul total de colonii existente la 37°C (max. 200/ml), cum sunt bacteriile coliforme (max. 10/100ml), Escherichia coli, Enterococii și Pseudomonas aeruginosa (care nu sunt admise deloc).

PH-ul apei trebuie să fie cuprins între 7,2 și 8,2, iar temperatura între 22 și 24°C. Un disc negru, cu diametrul de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie perfect vizibil când este scufundat în cel mai adânc punct al bazinului, ca indicator al limpezimii apei.

În sfârșit, concentraţia clorului rezidual liber în bazinele acoperite trebuie să fie cuprinsă între 0,5 – 1 mg/l, iar în bazinele descoperite între 0,5 - 1,5 mg/l. Determinarea trebuie făcută la fiecare două – trei ore, acolo unde nu există o monitorizare permanentă.

În concluzie, apa din zonele de scăldat este supusă și ea unor reglementări riguroase, astfel încât să se poată garanta sănătatea utilizatorilor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies