Data public─ârii: 31 martie 2022

A╚Öa dup─â cum am ar─âtat ├«n prima parte a acestui articol, sta╚Ťiile pentru producerea biogazului reprezint─â un instrument nepoluant ╚Öi eficient pentru ob╚Ťinerea de resurse energetice. Un instrument ideal, din punct de vedere al protectiei mediului, procesand gunoi de grajd si deseuri organice si protejand in acelasi timp mediul de scurgerile de nutrienti in exces, de emisiile de gaze cu efect de sera si de mirosurile deranjante de la ferme.

Tocmai de aceea, Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR) cuprinde ╚Öi aceste instala╚Ťii printre obiectivele ce vor fi finan╚Ťate.

Proiectele vor trebui s─â cuantifice rezultatele preconizate

Pentru a se asigura c─â noile instala╚Ťii ├«╚Öi vor atinge scopul, PNRR a stabilit c├óteva condi╚Ťii pe care aceste statii vor trebui s─â le ├«ndeplineasc─â. O parte dintre ele, legate de dimensiunile ╚Öeptelului care urmeaz─â s─â ÔÇ×alimentezeÔÇŁ sta╚Ťia, au fost deja prezentate. Iat─â ╚Öi alte condi╚Ťii: instala╚Ťiile de biogaz pot utiliza, suplimentar, pe l├óng─â gunoiul de grajd, ╚Öi alte tipuri de materii prime disponibile local, precum de╚Öeuri organice de la unit─â╚Ťi de procesare sau distribu╚Ťie a produselor agricole. Condi╚Ťia este ca acestea s─â nu altereze calitatea digestatului rezultat, pentru a putea fi re├«ntors ├«n circuitul agricol si nici sa nu incetineasca sau sa pericliteze procesul de digestie anaeroba.

Se vor prefera tehnologiile flexibile, care permit adaptarea tipului ╚Öi cantit─â╚Ťii de materii prime utilizate, asigur├ónd totodat─â valorificarea gunoiului de grajd ╚Öi a altor de╚Öeuri organice disponibile local.

Se vor finan╚Ťa instala╚Ťii de biogaz av├ónd capacit─â╚Ťi de minim 300KWh electrici ╚Öi minim 300KWth termici. Proiectele propuse vor trebui s─â dovedeasc─â sustenabilitatea economic─â, social─â ╚Öi de mediu pe termen lung. Astfel, investi╚Ťia va trebui s─â dovedeasc─â o eficien╚Ť─â economic─â sus╚Ťinut─â ╚Öi cuantificabil─â (din energia, agentul termic, fertilizan╚Ťii produ╚Öi ╚Öi valorifica╚Ťi), dar ╚Öi avantaje economice rezultate din descentralizarea surselor de energie, ├«nlocuirea fertilizan╚Ťilor chimici, cre╚Öterea produc╚Ťiei agricole.

De asemenea, proiectele vor trebui sa cuantifice beneficiile de mediu ale investi╚Ťiei propuse: reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â (dioxid de carbon, amoniac, metan, oxizi azoto╚Öi), avantajul originii carbonului utilizat, reducerea cantit─â╚Ťii de fertilizatori chimici, prin utilizarea ├«n compensa╚Ťie a compostului rezultat din instala╚Ťia de biogaz, cre╚Öterea calit─â╚Ťii apei de consum din localitate, sc─âderea intensit─â╚Ťii ╚Öi persisten╚Ťei mirosului gunoiului de grajd, etc.

Nu se vor accepta instala╚Ťii care utilizeaz─â metanul exclusiv prin ardere la facl─â.

În concluzie, mai ales în contextul actualei crize a combustibililor, ar fi indicat ca locuitorii zonelor cu multe animale, ori marii fermieri, să-și facă planuri și calcule noi!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: