Printre obiectivele de investiții care vor fi sprijinite prin Planul Național de Redresare și Reziliență se numără și instalațiile de producție a biogazului. În actualul context, în care necesitatea obținerii independenței energetice a țării cât mai rapid devine o prioritate, această categorie de investiții capătă o importanță sporită!
Stațiile pentru biogaz – alternative pentru valorificarea deşeurilor şi trecerea la economia circulară sustenabilă
Tehnologia are la bază fermentarea anaerobică într-un digestor circular, pentru producerea de metan. Metanul produs este desulfurizat prin metode biologice, urmând a fi utilizat pentru cogenerare de înaltă eficiență într-un motor, pentru producerea de curent electric și agent termic. Acestea sunt parțial returnate în proces,pentru procesele biologice de fermentare, surplusul urmând a fi valorificat la nivelul fermei/comunității pentru procese tehnologice locale, prin crearea unui sistem de economie circulară eficientă.
Digestatul rezultat este separat de fracția lichidă, urmând ca apoi să fie utilizat ca fertilizant organic de înaltă calitate, pe terenuri ale beneficiarilor sau valorificat prin vânzare. Așadar, vorbim de o reciclare completă a gunoiului de grajd. În acest context, era mai mult decât firesc ca PNRR să sprijine dotarea fermelor și a localităților cu astfel de instalații.
Pentru a se putea, însă, beneficia de finanțare, există și o serie de condiții. Conform Pilonului 1. Componenta C3 din PNRR, sistemele de biogaz se vor construi la nivel de ferme foarte mari, în care există un minim de 1.000 UVM și o cantitate de gunoi de grajd produs local de minim 15.000 tone anual, provenind de la ferme de bovine, de porcine sau ferme avicole, la care se pot adăuga cantități mici de plante energetice (siloz), pentru stabilizarea procesului de cogenerare. Atât curentul electric produs, cât şi agentul termic vor trebui utilizate la nivelul fermei, pentru procese interne, scăzând astfel factura totală de energie a fermei. Nu este obligatorie injectarea de energie produsă în sistemul energetic naţional. În acest fel se asigură faptul că investiția va avea un nivel suficient de ridicat de eficiență economică la nivelul fermei beneficiare, astfel încât să funcționeze sustenabil. Nu se va accepta arderea biogazului la faclă.
Vom reveni și cu prezentarea unor condiții suplimentare de eficiență, care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de finanțare.