Data public─ârii: 30 martie 2022

Printre obiectivele de investi╚Ťii care vor fi sprijinite prin Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â se num─âr─â ╚Öi instala╚Ťiile de produc╚Ťie a biogazului. ├Än actualul context, ├«n care necesitatea ob╚Ťinerii independen╚Ťei energetice a ╚Ť─ârii c├ót mai rapid devine o prioritate, aceast─â categorie de investi╚Ťii cap─ât─â o importan╚Ť─â sporit─â!

Sta╚Ťiile pentru biogaz – alternative pentru valorificarea de┼čeurilor ┼či trecerea la economia circular─â sustenabil─â

Tehnologia are la baz─â fermentarea anaerobic─â ├«ntr-un digestor circular, pentru producerea de metan. Metanul produs este desulfurizat prin metode biologice, urm├ónd a fi utilizat pentru cogenerare de ├«nalt─â eficien╚Ť─â ├«ntr-un motor, pentru producerea de curent electric ╚Öi agent termic. Acestea sunt par╚Ťial returnate ├«n proces,pentru procesele biologice de fermentare, surplusul urm├ónd a fi valorificat la nivelul fermei/comunit─â╚Ťii pentru procese tehnologice locale, prin crearea unui sistem de economie circular─â eficient─â.

Digestatul rezultat este separat de frac╚Ťia lichid─â, urm├ónd ca apoi s─â fie utilizat ca fertilizant organic de ├«nalt─â calitate, pe terenuri ale beneficiarilor sau valorificat prin v├ónzare. A╚Öadar, vorbim de o reciclare complet─â a gunoiului de grajd. ├Än acest context, era mai mult dec├ót firesc ca PNRR s─â sprijine dotarea fermelor ╚Öi a localit─â╚Ťilor cu astfel de instala╚Ťii.

Pentru a se putea, ├«ns─â, beneficia de finan╚Ťare, exist─â ╚Öi o serie de condi╚Ťii. Conform Pilonului 1. Componenta C3 din PNRR, sistemele de biogaz se vor construi la nivel de ferme foarte mari, ├«n care exist─â un minim de 1.000 UVM ╚Öi o cantitate de gunoi de grajd produs local de minim 15.000 tone anual, provenind de la ferme de bovine, de porcine sau ferme avicole, la care se pot ad─âuga cantit─â╚Ťi mici de plante energetice (siloz), pentru stabilizarea procesului de cogenerare. At├ót curentul electric produs, c├ót ┼či agentul termic vor trebui utilizate la nivelul fermei, pentru procese interne, sc─âz├ónd astfel factura total─â de energie a fermei. Nu este obligatorie injectarea de energie produs─â ├«n sistemul energetic na┼úional. ├Än acest fel se asigur─â faptul c─â investi╚Ťia va avea un nivel suficient de ridicat de eficien╚Ť─â economic─â la nivelul fermei beneficiare, astfel ├«nc├ót s─â func╚Ťioneze sustenabil. Nu se va accepta arderea biogazului la facl─â.

Vom reveni ╚Öi cu prezentarea unor condi╚Ťii suplimentare de eficien╚Ť─â, care trebuie ├«ndeplinite pentru a beneficia de finan╚Ťare.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: