Recent, președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von Leyen a prezentat raportul Comisiei asupra stării actuale a Uniunii Europene. Vă prezentăm, în sinteză, câteva dintre cele mai importante informații referitoare la sprijinul acordat fermierilor.
500 de milioane EUR, alocați suplimentar pentru sprijin direct
Conform înaltului demnitar, peste 500 de milioane EUR vor fi distribuite în alocări naționale, pentru a sprijini direct fermierii cei mai afectați de costurile mai mari ale materiilor prime, combustibilului, îngrășămintelor și de închiderea piețelor de export. Statele-membre pot completa acest sprijin cu până la 200% provenind din fonduri naționale.
Pentru a rezolva dificultățile legate de fluxul de numerar cu care se confruntă în prezent fermierii, țărilor UE li se va permite să plătească în avans niveluri crescute ale plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
Deja, CE a acordat o derogare excepțională și temporară pentru a permite producția de culturi pe terenuri scoase din circuitul agricol din UE, menținând în același timp plățile pe suprafață integrale pentru fermieri. Concomitent, a propus un nou cadru temporar de criză care să acopere și fermierii, producătorii de îngrășăminte și sectorul pescuitului.
Comisia a promis că va introduce, de asemenea, măsuri de protecție a pieței pentru a sprijini piața cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă cu care se confruntă sectorul.
Creșterea rezilienței prin reducerea dependenței agriculturii europene de energie și importurile de furaje sunt acum mai mult ca niciodată o necesitate, în optica CE. Reziliența necesită surse diversificate de import și piețe de desfacere, accesibile printr-o politică comercială multilaterală și bilaterală robustă.
În plus, UE va continua să susțină cu fermitate evitarea restricțiilor la export și a interdicțiilor la exportul produselor alimentare, precum și pentru o piață unică care funcționează bine, a mai promis președintele CE.