Data public─ârii: 28 septembrie 2022

Recent, pre╚Öedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von Leyen a prezentat raportul Comisiei asupra st─ârii actuale a Uniunii Europene. V─â prezent─âm, ├«n sintez─â, c├óteva dintre cele mai importante informa╚Ťii referitoare la sprijinul acordat fermierilor.

500 de milioane EUR, aloca╚Ťi suplimentar pentru sprijin direct

Conform ├«naltului demnitar, peste 500 de milioane EUR vor fi distribuite ├«n aloc─âri na╚Ťionale, pentru a sprijini direct fermierii cei mai afecta╚Ťi de costurile mai mari ale materiilor prime, combustibilului, ├«ngr─â╚Ö─âmintelor ╚Öi de ├«nchiderea pie╚Ťelor de export. Statele-membre pot completa acest sprijin cu p├ón─â la 200% provenind din fonduri na╚Ťionale.

Pentru a rezolva dificult─â╚Ťile legate de fluxul de numerar cu care se confrunt─â ├«n prezent fermierii, ╚Ť─ârilor UE li se va permite s─â pl─âteasc─â ├«n avans niveluri crescute ale pl─â╚Ťilor directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Deja, CE a acordat o derogare excep╚Ťional─â ╚Öi temporar─â pentru a permite produc╚Ťia de culturi pe terenuri scoase din circuitul agricol din UE, men╚Ťin├ónd ├«n acela╚Öi timp pl─â╚Ťile pe suprafa╚Ť─â integrale pentru fermieri. Concomitent, a propus un nou cadru temporar de criz─â care s─â acopere ╚Öi fermierii, produc─âtorii de ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi sectorul pescuitului.

Comisia a promis c─â va introduce, de asemenea, m─âsuri de protec╚Ťie a pie╚Ťei pentru a sprijini pia╚Ťa c─ârnii de porc, av├ónd ├«n vedere situa╚Ťia deosebit de dificil─â cu care se confrunt─â sectorul.

Cre╚Öterea rezilien╚Ťei prin reducerea dependen╚Ťei agriculturii europene de energie ╚Öi importurile de furaje sunt acum mai mult ca niciodat─â o necesitate, ├«n optica CE. Rezilien╚Ťa necesit─â surse diversificate de import ╚Öi pie╚Ťe de desfacere, accesibile printr-o politic─â comercial─â multilateral─â ╚Öi bilateral─â robust─â.

├Än plus, UE va continua s─â sus╚Ťin─â cu fermitate evitarea restric╚Ťiilor la export ╚Öi a interdic╚Ťiilor la exportul produselor alimentare, precum ╚Öi pentru o pia╚Ť─â unic─â care func╚Ťioneaz─â bine, a mai promis pre╚Öedintele CE.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: