Data public─ârii: 7 iulie 2021

A┼ča cum deja am ar─âtat, culturile de acoperire, numite ┼či ÔÇ×de ├«nverzireÔÇŁ, aduc o seam─â de avantaje fermierilor. Totu┼či exist─â unele condi┼úii. Culturile de ├«nverzire se realizeaz─â cu anumite specii de plante. Exist─â anumite amestecuri omologate, ├«n urma experimentelor realizate pe teren. Doar pentru cultivarea acestor amestecuri este acordat─â subven┼úia de cca. 58 euro/ha/an.

M─âz─ârichea, mu┼čtarul, orzul ori lupinul ÔÇô componente ale culturilor de acoperire

P├ón─â la ora actual─â, pe lista APIA se reg─âsesc 17 amestecuri. Patru dintre acestea con┼úin mu┼čtar, care se poate asocia cu maz─âre, phacelia, ov─âz sau rapi┼ú─â.

Rapiţa mai poate fi utilizată în asociere cu triticale sau cu secară. Alte amestecuri au la bază măzărichea de toamnă, în combinaţie cu latir, ovăz, secară, triticale sau camelină. Ovăzul se poate combina cu mazăre, latir sau cu bob. Alte amestecuri foarte valoroase au la bază trifoiul, asociat cu phacelia, secară sau lupin.

Pentru o mai bună edificare, recomandăm consultarea site-urilor APIA. Lista amestecurilor este în continuă extindere, astfel încât e posibil să găsiţi noi variante de culturi de acoperire.

O condi┼úie esen┼úial─â pentru acordarea subven┼úiei este ca respectivele culturi s─â fie men┼úinute o perioad─â de cel pu┼úin opt s─âpt─âm├óni (56 de zile) de la r─âs─ârire. Sem─ânatul lor trebuie f─âcut ├«n perioada 1 iulie ÔÇô 1 octombrie. Distrugerea lor se face prin ├«nglobare mecanic─â ├«n sol.

Foarte important de precizat este faptul c─â se interzice cu des─âv├ór┼čire orice tratament cu produse de protec╚Ťia plantelor (PPP)!

Conform noilor strategii europene, utilizarea culturilor de acoperire va fi stimulat─â pe scar─â tot mai larg─â. A┼ča cum rezult─â din mai multe rapoarte, este una dintre c─âile prin care se pot atinge mai u┼čor obiectivele legate de sechestrarea carbonului, reducerea consumului de pesticide ┼či conservarea solurilor.

├Än concluzie, culturile de acoperire numite ┼či ÔÇ×de ├«nverzireÔÇŁ reprezint─â unul dintre cele mai eficiente ┼či mai moderne mijloace de a proteja solul, de a m─âri eficien┼úa fermelor ┼či de a preveni poluarea apelor cu nutrien┼úi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: