În ultimii ani, informatica pătrunde tot mai mult și în agricultură. O serie întreagă de aspecte care până mai ieri erau mai greu de atins, acum au devenit posibile printr-o simplă apăsare pe ecranul telefonului mobil. Și, ceea ce este și mai important, la costuri accesibile și fermierilor mici.
Utilizarea tehnicii moderne crește eficiența și reduce poluarea!
Agricultura digitală este începutul unei noi epoci. Acest concept integrează mai multe soluții tehnice care au în comun faptul că implică utilizarea informaticii. Multe dintre serviciile oferite le sunt accesibile și micilor fermieri.
La ora actuală au apărut mai multe firme care exploatează platforme de servicii digitale. Principalul ajutor oferit fermierilor este acela de monitorizare a culturilor și a gradului lor de dezvoltare, prin satelit. În funcție de datele primite, gospodarii pot alege momentul optim de aplicare a unor tratamente. Ceea ce este și mai important, este că pot stabili și cantitatea de îngrășăminte necesară. Astfel, de multe ori, în loc să se folosească cantitățile maxime permise, se pot folosi unele mai mici. Ca rezultat direct, scad atât cheltuielile fermierilor, cât și riscul de poluare a apelor subterane!
O altă aplicație utilă și la îndemână este aceea care permite însămânțarea sau aplicarea îngrășămintelor și/sau tratamentelor cu rată variabilă. Utilajele sunt controlate de un calculator, care ajustează permanent rata de distribuire în funcție de harta ce i-a fost introdusă în memorie înainte de a porni la lucru. Astfel se poate aplica pe fiecare petic de teren exact doza optimă de sămânță, fertilizant sau substanță de tratament.
Tractoarele și combinele pot funcționa pe teren conduse doar de sistemele electronice. În acest fel traseul este optimizat, brazdele nu se suprapun, iar consumul de combustibil scade. În timpul activității, operatorul se poate concentra asupra reglajului proceselor de producție, scăpând de grija condusului.
În fermele zootehnice, aparatura coordonată de calculator poate mulge automat vacile, iar cu aceeași ocazie poate să recolteze sânge pentru analize, să monitorizeze temperatura, precum și să înregistreze cantitatea de lapte obținută de la fiecare animal în parte.
Un alt instrument ușor de utilizat în toate tipurile de ferme sunt dronele. Acestea pot executa operațiuni de supraveghere sau de monitorizare.
Ceea ce este foarte important de avut în vedere este faptul că toate aceste facilități contribuie la creșterea eficienței fermelor, concomitent cu reducerea poluării apelor și a poluării în general!