Data publicării: 15 mai 2019

Apa reprezintă, alături de sol, o resursă necesară pentru practicarea agriculturii în condiții eficiente. Pe de altă parte, apa în exces spală azotul din sol și îl transportă în pânza freatică, pe care o poluează. Așadar, păstrarea unui echilibru între necesarul culturilor și apa oferită pare a fi cea mai înțeleaptă cale.

Păstrarea umidității din sol prin metode agrotehnice și irigații eficiente

Volumul de apă disponibil în sol variază în funcție de factori precum temperatura, cantitatea de precipitații, textura solului, gradul de acoperire a acestuia, modul în care terenul este lucrat. Ultimii doi factori se află la îndemâna fermierilor, astfel că ei pot influența semnificativ modul în care apa este păstrată în sol și cedată plantelor atunci când acestea au nevoie.

Experții au elaborat câteva recomandări, cuprinse în Coduri de bune practici, care vin în ajutorul agricultorilor. Prima dintre ele este ca lucrările solului să se efectueze la momentul optim de umiditate din sol. Apoi, efectuarea arăturilor de toamnă este obligatorie pentru toți cei care doresc ca pământul lor să poată acumula apa precipitațiilor din sezonul rece. Excepție fac terenurile cu textură grosieră – nisipoasă, nisipo-lutoasă, luto-nisipoasă. Arătura trebuie să fie urmată de o lucrare de discuire și nivelare.

Primăvara este recomandat ca, dimpotrivă, lucrările să pătrundă cât mai puțin în adâncime. Pentru semănăturile de primăvară, afânarea este indicat să se facă cât mai aproape de suprafața solului.

La culturile prășitoare se recomandă distrugerea crustei care se formează la suprafața solului, pentru a îmbunătăți circulația apei și aerului în sol.

Menținerea culturilor fără buruieni va face ca apa să fie folosită doar de plantele cărora le este destinată.

Practicarea dezmiriștirii imediat după recoltarea cerealelor păioase, a leguminoaselor ori a rapiței crește capacitatea de absorbție a apei de către sol distrugând crusta formată la suprafață. Resturile vegetale rămase pe teren, mai spun specialiștii, se comportă similar unui strat de mulci. În plus, aduc un aport de substanțe hrănitoare terenului.

În concluzie, modul în care se lucrează pământul, are un efect nebănuit de mare asupra cantității de apă care se păstrează în sol.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: