Data publicării: 16 februarie 2021

Ultimii ani ne-au demonstrat că agricultura ne aduce câte o nouă provocare în fiecare an. A devenit evident că este necesară o schimbare de abordare pentru a găsi varianta de fertilizare potrivită pentru fiecare fermă în parte.

Nutriția plantelor, ca știință, ne arată că multe lucruri s-au schimbat și că vechile formule cu x kg de azot necesare pentru obținerea a 1000 de kg de producție nu sunt corecte!

Se poate și poluare zero, și producție mare!

Noua generație de îngrășăminte a arătat că agricultura curată, prietenoasă cu mediul înconjurător, merge mână în mână cu agricultura profitabilă.

De fapt, totul este legat de modul de abordare a problemei: nimeni nu cere să nu se mai folosească vechile substanțe pentru fertilizare. Este evident că fără azot, fosfor, potasiu, calciu și o seamă de microelemente plantele nu se pot dezvolta corespunzător. Schimbarea vine de la modul în care acestea sunt folosite. Punerea lor într-o altă formulă, astfel încât ele să fie mai bine absorbite de plante și mai puțin pierdute în sol schimbă datele problemei.

Un exemplu în acest sens, și de mare interes pentru această perioadă, îl reprezintă îngrășămintele microgranulate. Ele încă sunt considerate un lux, deși au devenit o necesitate în actualele condiții pedoclimatice, deoarece startul unei culturi este extrem de important pentru a avea un potențial ridicat de producție.

Aplicarea localizată, odată cu semănatul, a unui îngrășământ de sol tip starter, contribuie semnificativ la o absorbție mai bună a substanțelor nutritive de către plante în primele faze de vegetație. Acest lucru este benefic pentru plantele tinere, care încă au rădăcinile mici și, implicit, o suprafață mai mică de absorbție.

Îngrășămintele starter sunt utilizate pentru a accelera creșterea plantelor în primele faze de vegetație. Principalul lor avantaj îl reprezintă faptul că plantele pot fi ajutate să răsară mai repede și în mod uniform, ceea ce reprezintă primul pas spre o cultură reușită.

Dezvoltarea mai bună a sistemului radicular permite realizarea unor sporuri mai mari de producție. Cele mai importante funcții pe care le are rădăcina sunt fixarea plantei de sol și absorbția elementelor nutritive și a apei din sol. Cu cât rădăcinile sunt mai bine dezvoltate, cu atât plantele depășesc mai ușor perioadele de secetă.

Pe de altă parte, acest tip de îngrășăminte conține pe lângă azot și fosfor și o gamă largă de microelemente. Modul în care sunt combinate și prelucrate asigură raționalizarea dozelor de îngrășăminte folosite la culturi, reducând până la minim pierderile de azot prin levigare și retrogradarea fosforului. Nivelul de utilizare al fosforului se apropie de 100% atunci când îngrășământul este aplicat localizat, în imediata apropiere a plantelor.

Ca efect imediat, se obține reducerea până la dispariție a riscului de poluare a pânzei freatice, corelată cu o mai bună dezvoltare a culturilor!