
În calendarul tradițional, luna Mai, care bate la ușă, este numită Florar. Este luna în care vremea este deosebit de favorabilă florilor, de toate felurile. Umezeala primăverii (care anul acesta ne-a lipsit în mare măsură), îmbinată cu temperaturile plăcute și lipsa arșiței creează contextul ideal pentru flori. Dar dăunătorii sunt și ei prezenți, gata să ne răpească plăcerea de a ne bucura de frumusețea florilor. De aceea vă oferim câteva rețete simple, din ingrediente la îndemână, care să ajute la protejarea florilor.
Tutun, cafea sau portocale
O primă soluție pentru a îndepărta insectele târâtoare care dăunează florilor este utilizarea zațului de cafea. Dacă în jurul plantei veți face un inel de protecție din zaț de cafea, insectele nu se vor mai apropia. De asemenea, și pisicile vor prefera să evite zona. În plus, zațul de cafea este și un foarte bun și complet îngrășământ natural.
O altă rețetă, care are efect și asupra unor fungi, nu numai împotriva insectelor, are ca ingredient de bază tutunul. 80 de grame de frunze uscate se transformă în praf. Desigur că se poate utiliza și tutunul din țigări sau tutunul de pipă. Praful obținut, împreună cu 5 grame de săpun de casă se macerează timp de trei zile într-un litru de apă. Soluția obținută se filtrează și se utilizează pentru stropirea directă pe flori, atunci când apar problemele.
O altă gamă de produse pentru protecția plantelor, mai ales a florilor, este disponibilă în fitofarmacii. Este vorba despre produse realizate tot din plante. O gamă eficientă este cea realizată din ulei de portocale. Acesta creează o peliculă protectoare, cu o remanență de lungă durată, care împiedică insectele să înțepe frunzele. Pe lângă acestea, mirosul atrage insectele polenizatoare, ceea ce constituie un avantaj.
O altă gamă are drept component principal uleiul de crizanteme, care are și el un puternic efect repelent.
Împotriva insectelor zburătoare se pot folosi și anumite plante în sine, plantate intercalat printre florile cultivate pentru aspect. Astfel busuiocul va alunga majoritatea insectelor nedorite și, în plus, va adăuga o savoare deosebită diverselor preparate culinare. Același lucru îl va face și salvia.
Levănțica sau lavanda alungă și ele insectele, dar cresc sub formă de mici tufișuri, astfel încât trebuie cultivate separat.
În concluzie, există soluții de a proteja plantele din grădină fără a polua în nici un fel solul sau apa din fântâni!