Data publicării: 27 iulie 2021

Iată că recoltarea păioaselor s-a încheiat în cea mai mare parte a țării. De asemenea, ne aflăm și în plin sezon de coasă la lucernă și alte nutrețuri. Orice fermier își dorește producții cât mai mari. Dar ce te faci cu spațiul de depozitare?

Silobagurile – un avantaj pentru toți fermierii

În ultimii ani, producțiile agricole au fost, cu rare excepții (așa ca anul trecut), în creștere. Acest fapt a adus bucurie, dar și o serie de probleme fermierilor. Producția, odată recoltată, trebuie stocată. Or, tocmai spațiul necesar a reprezentat o problemă majoră.

Unii dintre producători, aceia care au avut fonduri la dispoziție, au investit în construirea unor silozuri noi. Cele mai multe dintre ele din oțel.

Alți fermieri au utilizat magazii, mai noi sau mai vechi, unde nu întotdeauna au existat cele mai bune condiții.

Și într-un caz, și în celălalt, au existat cheltuieli destul de însemnate și unele pierderi.

O a treia variantă a fost aceea de a vinde producția în momentul recoltării („direct de sub roată”, cum se mai spune). Nici aceasta n-a fost o soluție tocmai productivă, căci din momentul recoltării și până la sfârșitul anului prețurile au crescut semnificativ.

O soluție modernă, care este la îndemâna tuturor fermierilor, mari sau mici, o reprezintă așa-numitele silobaguri. Acestea sunt un fel de saci de dimensiuni uriașe, realizați dintr-un material special, destinați depozitării atât a cerealelor, cât și a nutrețurilor.

Un silobag are forma unui tunel semicircular, cu diametru de până la aproape trei metri și cu o lungime variind între 50 și peste 100 de metri, în funcție de capacitate. Sacii pot fi amplasați oriunde, pe un teren plat și bine curățat, pe o platformă betonată sau pe o zonă cu nisip sau pietriș.

În silobaguri pot fi stocate și cereale cu umiditate mai mare de 14%, ceea ce nu este recomandat în silozurile clasice. Odată sigilate, aerul din interior este consumat de către cerealele depozitate în 10–20 de zile. Apoi urmează o creștere a concentrației de dioxid de carbon, care conduce la moartea tuturor dăunătorilor și acționează ca un conservant.

Materialul din care sunt confecționate oferă o bună protecție la temperaturi cuprinse între +50 și – 50°C. De asemenea, sunt impermeabile.

În sinteză, rezultă următoarele avantaje principale: posibilitatea de a păstra producția în fermă până la momentul optim pentru vânzare, costuri reduse, legate atât de valoarea investiției, precum și de eliminarea unor cheltuieli (transport, recirculare în siloz, etc), ușurința în manipulare. De adăugat că, fiind eliminate numeroase operațiuni intermediare, este redus și riscul de poluare aferent!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: