Data publicării: 2 februarie 2023

Preocupările legate de o preparare cât mai facilă a compostului, în condiții care să asigure evitarea poluării, au devenit tot mai intense în ultima perioadă. Pe lângă obiectivele noilor strategiile europene, aceste preocupări sunt stimulate și de creșterea semnificativă a prețurilor la îngrășămintele sintetice.

Toți acești factori au îndreptat și mai mult atenția către îngrășămintele organice care se pot obține, în spiritul economiei circulare, prin valorificarea deșeurilor obținute din agricultură, însemnând gunoi de grajd și resturi vegetale.

Compost-bag-urile, un instrument versatil și eficient

Una dintre cele mai noi soluții, disponibilă acum și în țara noastră, este compostarea sau bio-uscarea cu sistemele compost – bag. Caracteristic acestui sistem este că se pretează pentru construirea rapidă a unui număr mare de sisteme, indiferent dacă acestea sunt de capacitate mică, mijlocie sau mare.

Derivate din sistemele de depozitare a cerealelor în saci de mari dimensiuni, noile tehnologii constau în depozitarea deșeurilor de compostat în saci uriași, dintr-un material special. Sacii, care au forma unor mici solarii se amplasează pe o platformă betonată, iar încărcarea se face cu un utilaj special, care asigură și compactarea gunoiului de grajd, a resturilor vegetale, precum și colectarea fracției umede colectate separat. Conținutul este aerat forțat, prin intermediul unor conducte ce se introduc direct în sac.

Viteza de umplere a sacilor este de până la 60 tone/oră. În cazul în care sunt depozitați temporar, sacii nu necesită decât o platformă pe care să fie amplasați, fără nici o altă construcție.

Procesul de compostare nu este influențat de vremea de afară, căci materialul din care este realizat sacul oferă o bună protecție, atât la frig, cât și la cald.

La fel de important este că asemenea depozite pot fi la fel de ușor golite, cum sunt umplute. Procesul de compostare poate fi controlat și computerizat, de un sistem care reglează fluxul de aer, pentru optimizarea procesului.

În plus, sistemul poate fi completat cu un tocător de crengi și resturi vegetale, astfel încât și aceste deșeuri să fie adăugate în compost. Trebuie avută însă atenție la raportul C/N, pentru a asigura un proces optim de compostare (resturile lemnoase sunt bogate în C, iar prea mult carbon încetinește procesul de compostare).

Întregul sistem poate fi manipulat și controlat cu un personal foarte redus, la costuri scăzute.

În concluzie, compost-bag-urile reprezintă o soluție modernă și eficientă a deșeurilor din ferme și gospodării, fie că vorbim despre depozite individuale, fie despre centre de colectare comunale sau zonale de gunoi de grajd.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: