Data publicării: 11 februarie 2020

Nicotina este cunoscută tuturor ca principala componentă periculoasă a fumului de țigară. Și, într-adevăr, este o otravă deosebit de puternică. În cantități mici, dar administrate repetat, așa cum se întâmplă la fumători, s-a dovedit a fi cauza cancerului și a o seamă de alte boli. Totuși, ca în cazul majorității lucrurilor din lume, nicotina are și utilizări folositoare. Unele dintre ele sunt aplicabile în grădină.

Celor care nu au la îndemână sulfat de nicotină sau tutun, le prezentăm o variantă eficientă în combaterea dăunătorilor, având la bază lapte și petrol lampant.

Tutunul, laptele și petrolul lampant, ca insecticide

În grădină, nicotina poate fi folosită ca un insecticid și fungicid destul de puternic. Pentru că este un produs organic, se descompune în mediu fără a lăsa în urmă compuși toxici sau poluanți.

O primă rețetă se prepară din 2 grame sulfat de nicotină (de la farmacie) și 4 grame săpun verde, care se dizolvă într-un litru de apă. Soluția astfel obținută se folosește pentru a stropi plantele din sere, solarii sau din casă.

O altă soluție se prepară prin macerarea a 1 kg. frunză de tutun în 500 ml. alcool etilic de 96º. Frunzele, bine mărunțite, se lasă în alcool, într-un recipient bine închis, la loc răcoros, timp de două săptămâni. Din când în când se mai agită. Soluția obținută se filtrează și se folosește în concentrații de 0,2 – 0,5% pentru stropirea plantelor atacate de dăunători.

Pentru flori se poate folosi și soluția obținută prin macerarea a 80 g praf de tutun și 5 g săpun, timp de trei zile, într-un litru de apă. După filtrare, soluția astfel obținută se pulverizează direct pe flori.

O altă variantă de insecticid se prepară prin amestecarea a un litru de lapte cu 500 ml petrol lampant și zece litri de apă. Se amestecă laptele cu petrolul, agitându-se bine, până la obținerea unei emulsii. După aceea, se adaugă apa, amestecând continuu. Emulsia rezultată se aplică cu o pensulă fină în locurile atacate de paraziți.

În concluzie, combaterea unor dăunători poate fi făcută și cu mijloace simple, la îndemână și care, mai ales, nu implică riscul de a polua apele din fântâni sau solul!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: