Data public─ârii: 28 ianuarie 2022

├Än ultimii ani, ├«n ciuda condi╚Ťiilor meteorologice nu tocmai grozave, produc╚Ťiile agricole din Rom├ónia, cel pu╚Ťin ├«n domeniul cerealelor, au fost ├«ntr-o cre╚Ötere continu─â. Dar pentru ca aceste cre╚Öteri de produc╚Ťie s─â se reflecte mai puternic ╚Öi ├«n buzunarele fermierilor, este necesar─â rezolvarea unei serii ├«ntregi de probleme, ├«ntre ele, cea a spa╚Ťiilor de depozitare.

Silo-bag-urile ÔÇô mai ieftine ╚Öi mai sigure!

├Än luna iulie a anului trecut, adic─â ├«n perioada de recoltare, pre╚Ťul gr├óului era de cca. 800 lei/ton─â. ├Än luna ianuarie a acestui an, a urcat la aproximativ 1.250 lei/ton─â. Astfel de cre╚Öteri apar ├«n fiecare an. Numai c─â, cei care pot s─â p─âstreze marfa p├ón─â ├«n iarn─â nu sunt prea mul╚Ťi. Pe deasupra, stocarea presupune ╚Öi ea cheltuieli, uneori destul de ├«nsemnate.

Construc╚Ťia silozurilor presupune, pe l├óng─â cheltuieli considerabile ╚Öi destule alte eforturi, legate de ob╚Ťinerea aprob─ârilor necesare ╚Öi a autoriza╚Ťiei de construc╚Ťie. La fel se ├«nt├ómpl─â ╚Öi c├ónd este vorba despre magazii pentru cereale.

├Än ultimii ani, ├«ns─â, fermierii rom├óni au la dispozi╚Ťie o nou─â solu╚Ťie, mai ieftin─â ╚Öi mai simpl─â. Este vorba despre silo-bag-uri sau grain-bag-uri. Foarte simplificat vorbind, este vorba despre un fel de saci imen╚Öi, realiza╚Ťi dintr-un material special, ├«n care se pot depozita sute de tone de cereale, leguminoase sau chiar lucern─â ori porumb siloz. Introducerea produselor ├«n silo-bag se face cu o ma╚Öin─â special─â, care asigur─â umplerea corespunz─âtoare.

Avantajele sunt multiple. ├Än primul r├ónd, amplasarea lor nu necesit─â nici un fel de autorizare special─â. Ele pot fi a╚Öezate pe orice loc plat, cur─â╚Ťat de orice resturi vegetale sau gunoaie care ar putea str─âpunge ├«nveli╚Öul. Acest avantaj atrage dup─â sine sc─âderea cheltuielilor de transport, pentru c─â produsele pot fi p─âstrate chiar ├«n apropierea locului de recoltare sau a celui de consum, ├«n cazul furajelor.

Dup─â declara╚Ťiile mai multor fermieri care utilizeaz─â deja de c├óte patru ÔÇô cinci ani aceast─â solu╚Ťie, p─âstrarea cerealelor se face foarte bine de la un an la altul. ÔÇ×Am ├«ncercat prima oar─â ├«n 2018, cu 100 de tone de maz─âre. Cea mai pl─âcut─â surpriz─â a fost modul ├«n care am putut st─âp├óni g─ârg─âri╚Ťa. Care de obicei face ravagii ├«n alte forme de depozitareÔÇŁ, ne-a spus un fermier din jude╚Ťul Teleorman. La ora actual─â are depozitate ├«n silo-bag-uri 3.500 tone de gr├óu, 600 tone de floarea soarelui ╚Öi 450 tone de rapi╚Ť─â. ÔÇ×Este surprinz─âtor ╚Öi c├ót de bine se p─âstreaz─â umiditatea produselor, chiar ╚Öi la ╚Öase luni de la depozitare!ÔÇŁ, ne-a mai spus el.

Un alt aspect important este acela c─â efluen╚Ťii de siloz nu pot exista, ├«n general. Ori, dac─â apar, r─âm├ón ├«n interiorul silozului, de unde pot fi prelua╚Ťi foarte u╚Öor. ├Än acest fel, problema gestion─ârii acestor efluen╚Ťi, despre care am vorbit adesea, devine u╚Öor de rezolvat. A╚Öadar, ╚Öi riscul de poluare a apelor din zon─â scade prin utilizarea silo-bag-urilor.

├Än concluzie, exist─â solu╚Ťii care s─â permit─â, ├«n acela╚Öi timp, sc─âderea cheltuielilor ╚Öi reducerea riscurilor. Totul este ca fermierii s─â se informeze permanent asupra noilor tehnologii!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă