Data public─ârii: 21 noiembrie 2019

Apa reprezint─â una dintre cele mai importante resurse pentru agricultur─â, la fel de important─â ca p─âm├óntul. De aceea, trebuie gospod─ârit─â responsabil. ├Än ultimii ani, ╚Öi la noi ├«n ╚Ťar─â au ├«nceput s─â fie utilizate ├«n ferme diverse sisteme de tratare a apei uzate, astfel ├«nc├ót ea s─â poat─â fi reutilizat─â ├«n diverse scopuri.

Microsta╚Ťii de tratare ├«n locul haznalelor

Tot mai multe gospod─ârii din mediul rural se doteaz─â, ├«n zonele unde nu exist─â canalizare, cu microsta╚Ťii de tratare. De╚Öi poate sun─â preten╚Ťios, acestea sunt ni╚Öte instala╚Ťii simple, dar foarte inteligent concepute. Folosirea lor face ca azotul con╚Ťinut ├«n apele utilizate ├«n cas─â, la diverse activit─â╚Ťi casnice sau la toalete, s─â nu mai ajung─â ├«n p├ónza freatic─â ╚Öi de acolo ├«n apa din f├ónt├óni.

Concret este vorba despre o succesiune de dou─â sau trei bazine. Apa folosit─â este decantat─â ├«n primul dintre ele, apoi trece ├«n al doilea. Acolo este supus─â activit─â╚Ťii unor bacterii care se hr─ânesc cu azotul ╚Öi toate substan╚Ťele organice pe care reu╚Öesc s─â le g─âseasc─â ├«n ap─â. ├Än final, apa poate fi folosit─â pentru udatul gr─âdinilor sau ├«n alte scopuri asem─ân─âtoare.

Aceste microsta╚Ťii de tratare au capacit─â╚Ťi diferite, ├«n func╚Ťie de m─ârimea ╚Öi de nevoile gospod─âriilor unde urmeaz─â a fi amplasate. Ele se instaleaz─â foarte simplu ╚Öi pot fi procurate de la diver╚Öii produc─âtori sau importatori r─âsp├óndi╚Ťi prin toat─â ╚Ťara.

A╚Öa cum am ar─âtat, principalul lor avantaj este c─â ├«n zonele unde nu exist─â canalizare ÔÇô ├«nc─â numeroase ├«n ╚Ťara noastr─â ÔÇô ├«nl─âtur─â poluarea pe care o produc clasicele haznale.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: