Data publicării: 28 ianuarie 2021

Condițiile tot mai severe de climă din ultimii ani demonstrează tuturor cât de necesare sunt sistemele de irigații din câmp. Pentru culturile de toamnă, dacă fermierul are și un pic de noroc, producțiile nu ajung să fie dezastruoase fără un aport de apă suplimentară. În schimb, la culturile de primăvară, sistemele de irigații pot face diferența între o producție bună și un dezastru total…

Firmele specializate pot oferi soluții adaptate fiecărui teren

Sistemele de irigații au început să fie folosite în unele zone încă de acum cinci milenii. De-a lungul vremii au evoluat spectaculos, ajungând ca la ora actuală să atingă performanțe de necrezut.

Realizarea unui sistem de irigații eficient, care să acopere o suprafață însemnată de teren – zeci, până la sute de hectare – este o investiție însemnată. Pe de altă parte, diferența de producție pe care o asigură, o clasifică în categoria investițiilor rentabile, cu amortizare destul de rapidă.

Principalele calități pe care trebuie să le întrunească un sistem de irigații în câmp sunt fiabilitatea, utilizarea simplă, eficiența energetică, eficiența în utilizarea apei și adaptabilitatea la culturile diferite.

Sistemele de alimentare sunt diferite, în funcție de sursa de apă. Două dintre ele sunt mai larg folosite: cele care „trag” apa din puțuri forate și cele care aduc apa din canalele de irigații. În ambele situații se utilizează pompe de mare putere, adaptate fiecărui sistem în parte.

Foarte important este aspectul legat de eficiența utilizării apei. Sistemul este cu atât mai inteligent cu cât face ca o parte mai mică din apa folosită să se piardă prin evaporare sau prin infiltrarea în sol. Cu alte cuvinte, sistemul trebuie să distribuie apa cât mai aproape de rădăcina plantei și cu un debit optim, pentru ca planta s-o absoarbă. Acest lucru se poate face prin aspersare, prin sistemul ploaie sau cu picătura. Pentru culturile înalte, precum porumbul, există aspersoare speciale, fără vibrații, care se pot monta pe suporți înalți de trei metri.

Cele mai utilizate însă, pentru culturile în câmp, sunt clasicele instalații pivot sau rampele liniare. Acestea constau într-un dispozitiv alcătuit din țevi, pe care sunt montate duze, care se mișcă, circular, respectiv liniar, deasupra culturii, ca o ploaie ce se duce și se întoarce. La aceste sisteme, duzele sunt cele mai importante în ceea ce privește eficiența utilizării apei. Un avantaj major al acestor utilaje este și acela că nu stânjenește aproape deloc efectuarea lucrărilor pe teren, spre deosebire de sistemele cu aspersoare sau a celor cu picătura. Pe de altă parte, implică și costuri de realizare mult mai ridicate.

În concluzie, cea mai bună soluție, atunci când se trece la realizarea sistemelor de irigații în câmp, este să apelați la firme specializate. Acestea vor fi în măsură să vă ofere cele mai bune și mai eficiente soluții!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: