Data publicării: 6 iunie 2022

Dintotdeauna, chestiunea modului de stocare a hranei animalelor pentru sezonul rece a fost foarte importantă pentru fermieri. Fiecare a adoptat soluțiile care i-au fost la îndemână, în funcție de tipul proviziilor, de spațiul disponibil și de specificul local.

Știința nu a stat cu brațele încrucișate nici în acest domeniu, oferind soluții moderne.

Inoculanții – soluția magică pentru silozuri de calitate

Silozul de furaje este o tehnologie de a păstra furajele un timp destul de lung fără a-și pierde proprietățile nutritive și atractivitatea pentru vite. Aceasta ar fi una dintre cele mai scurte definiții empirice. Mai putem adăuga că este strănepotul căpițelor ori șirelor de paie.

Practic, cam orice nutrețuri se pot însiloza, fie că este vorba despre lucernă, diverse graminee ori porumb furajer. Plantele recoltate sunt uscate până la un anumit nivel minim. Tocmai aici apare unul dintre avantaje: nivelul de umiditate în siloz este mai mare decât acela din șirele clasice, ceea ce face furajul mai atractiv pentru animale.

După uscare urmează procesul de compactare. Este recomandabil ca, înainte de compactare, lateralele să fie acoperite cu folie. În acest mod, calitatea furajului este garantată mai mult timp. Compactarea se face prin trecerea cu utilajele – tractor sau încărcător frontal – peste grămadă, care se recomandă să nu fie mai înaltă de 1 – 1,5 metri. Prin această compactare este eliminat aerul din interiorul silozului. După compactare se sigilează. În interior începe un proces de fermentație, care asigură păstrarea proteinelor și a celorlalte substanțe nutritive din siloz.

Pentru o fermentare corectă și rapidă au fost creați inoculanții. Aceștia conțin anumite substanțe și culturi de bacterii care se introduc în interiorul silozului ca să determine fermentarea optimă tipului respectiv de siloz. În același timp, previn apariția unor ciuperci sau familii de bacterii nedorite.

Avantajele silozurilor sunt evidente și în cazul administrării hranei. Practic, nutrețul este preluat direct din siloz și distribuit animalelor.

Pe de altă parte, silozurile, tocmai pentru că nu conțin plante cu un grad mare de uscare, prezintă un risc destul de ridicat de a produce poluări. În materialele următoare vom reveni cu măsurile obligatorii pentru prevenirea poluării în cazul silozurilor.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: