Data publicării: 3 octombrie 2019

Florin Livadariu, fermier din comuna Ceplenița, județul Iași, este proprietarul unei livezi de prun și Fermier exemplu în cadrul rețelei de schimb de cunoștințe între fermieri. Un om cu drag de agricultură, care s-a implicat trup și suflet în livada sa. Rezultatul: niște prune excepționale, cum nu am mai gustat de multă vreme!

– Aveți o livadă foarte frumoasă, de cât timp ați început cu ea?

– Din 2014 am înființat-o, după ce mai înainte am cumpărat terenul și l-am pregătit pentru plantat.

– Care a fost motivul?

– Aveam deja o livadă de cireș și, la un moment dat, mi-a venit ideea să pun pruni. Prunul mi s-a părut și mai bun, și mai economic, cu durată lungă de recoltare, cu variante la recoltare în ceea ce privește piața și industrializarea fructului. Cu mult mai multe variante decât ale cireșului.

– Aveți montată în livadă o instalație de picurare. Cum v-a venit ideea?

– Tot se anunța secetă, frica de lipsă a apei m-a determinat. După care m-am dat seama că prin sistemul de irigații pot administra și îngrășămintele. Am luat în considerare acest lucru încă de la început. Investiția în acest sistem de irigare a fost foarte bună și o recomand tuturor, pentru că susții altfel pomii din apă, din îngrășăminte, le dai exact atât cât au nevoie.

– Ați făcut singur livada sau ați folosit specialiști?

– Am folosit și folosesc specialiști. Chiar de la plantare, de la pichetare. Cât s-a putut, am folosit specialiști.

– Ce recomandări ați mai face celor care ar vrea să își facă o livadă? Este o afacere rentabilă?

– Deocamdată e în anul al patrulea, a intrat pe rod acum. E o livadă tânără, încă nu am o rentabilitate economică dovedită. Ca previziuni, este o afacere rentabilă, dar începe să producă din al cincilea an. Deci trebuie să ai un pic de răbdare. Deja din anul al patrulea încep să se acopere din cheltuieli, dar până atunci trebuie să poți să le susții. Lucrul e mult, forța de muncă e scumpă. Dar la noi e o afacere de familie și facem mare parte cu forțe proprii.

– Ați făcut și greșeli la început? Ce ați face diferit acum?

– Greșelile le-am făcut la livada de cireș. De la plantare, de la pichetare, nu ne-au ieșit rândurile cum au trebuit. Dar având experiența aceasta, la livada de pruni am avut grijă să nu se mai repete. M-am consultat de la început cu specialiștii, cu ingineri în domeniu. Să știți că eu am crescut cu agricultura, am supraviețuit prin ea și sperăm să trăim din agricultură

– Ce suprafață aveți acum? Intenționați să vă mai dezvoltați?

– Avem 2,8 hectare de livadă, cu tot cu cea de cireș. Acum vreau să scot via de altoi, ce mai am pe terenul meu, să plantez tot pruni.

– Cu desfacerea cum vă descurcați?

– În principal, în piețele de angro. M-am gândit să fac și o investiție în partea de procesare, dar aștept să se mai ridice niște cultivatori de prune, pentru că eu am suprafață mică de producție pentru o unitate de prelucrare. Și ar trebui o asociere. Problema cu asocierile este că toți vor venituri mari și toți sunt specialiști în cu totul alte domenii decât agricultura. Asta nu ar fi până la urmă mare lucru, că ne-am înțelege. Cel mai greu este că în asociere trebuie și calitate. Calitatea fructelor. Una e să fii proprietar de livadă, cu un număr mare de copaci și alta e să ai calitatea fructelor. Nu poți să te asociezi cu cineva care nu are calitate! Mai ales când tu faci udări și fertilizări la timp, și toate cele care trebuie pentru a avea o calitate superioară, iar ceilalți nu. Eu am încercat să fac tot ceea ce am putut pentru a ajunge la perfecțiune.

– Copiii se implică în această afacere?

– Eu sper că va fi unul care să îmi ducă ideile mai departe. La livadă vorbim de o muncă de zi cu zi, tot timpul anului. Să știți că de-a lungul timpului am primit mai multe propuneri să înlocuiesc livada cu alte activități agricole, mai „rentabile”. A venit cineva care mi-a propus să scot pomii, să fac solarii. Îmi furniza tot ce era necesar, dar am refuzat. A venit altcineva care mi-a propus să tai tot, să pun trandafiri, pentru vândut în piață, pentru evenimente, ocazii. Îmi oferea toate sistemele, cu plasă anti-grindină, sistem de umbrire, tot. Am refuzat și de data aceea. Pruni, pruni, ăsta a fost visul meu, cu prunii, și numai asta am vrut. Și printre pruni am pus afini, zmeură, muri. Acum avem și vreo câțiva stupi. Am închis circuitul, cum s-ar spune.

– Primiți bani de la APIA pentru livadă?

– Da, depunem dosarele primăvara, când e momentul și banii vin în cont, cum vin la toată lumea. Dosarul este ușor de făcut, cu o declarație pe proprie răspundere și o adeverință de la primărie.

– Ați făcut analize de sol până în acest moment?

– Până acum nu, dar consider că este o idee foarte bună și mă gândesc că ar fi fost bine să o fi făcut încă de la început, când am plantat livada. Am aflat astăzi, la discuțiile între fermieri, că se fac analize de sol la Iași și vreau să mă ocup rapid de această problemă. Sunt convins că analizele m-ar ajuta să obțin recolte bune, ținând și cheltuielile în frâu.

– Folosiți gunoi de grajd compostat ca îngrășământ?

– Da. Avem doar o vacă și un cal, dar gunoiul de grajd de la cele două animale este mai mult decât avem nevoie pentru fertilizarea livezii. Avem grijă să nu depășim cantitatea maximă permisă la hectar și nici să nu dăm îngrășământ în perioadele de interdicție.

– Vi s-a părut interesantă întâlnirea cu fermierii în cadrul grupului de discuții?

– Foarte interesantă și utilă pentru toată lumea care a participat.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: