Data publicării: 27 februarie 2019

Pe lângă soluțiile de depozitare temporară pe care deja vi le-am prezentat în editorialul anterior, Codul de bune practici agricole (CBPA) mai oferă și alte soluții de păstrare a gunoiului de grajd în condiții de siguranță, pentru a evita ca scurgerile ce în mod natural provin din acesta să se infiltreze în pânza freatică sau să fie purtate de apele pluviale ori la topirea zăpezilor în corpurile de apă.

Codul de bune practici agricole oferă soluții practice

În cazul în care avem de gestionat cantități mici de gunoi de grajd, CBPA oferă mai multe soluții practice, la îndemâna oricărui gospodar.

Spre exemplu, grămezile de compost cu pat de paie sau întăritură de pământ reprezintă cea mai simplă şi ieftină metodă de depozitare temporară şi compostare a gunoiului de grajd şi reziduurilor menajere organice. Pentru a reduce riscul relativ mare de scurgere a nutrienţilor, în cazul în care se aplică această metodă, materialele trebuie așezate pe un pat gros de paie sau pe un strat de sol argilos compactat de cel puţin 30 cm grosime.

ATENȚIE! Această metodă se poate aplicata numai pentru perioade scurte de depozitare (după care urmează un sistem mai sigur, cum ar fi platforma de depozitare) și doar pentru depozitarea de cantităţi foarte mici de gunoi de grajd sau reziduuri!

Grămezile de compost pot fi așezate pe folii impermeabile de plastic, ceea ce asigură un grad superior de protecție împotriva scurgerii nutrienţilor. În egală măsură, această soluție oferă gospodarului confort sporit în timpul manevrării materialului organic.

O altă soluție o reprezintă mini-containerele, cu capacități de aproximativ un metru cub, construite din scândură sau panouri para-zăpadă. Acestea pot fi realizate ușor și cu costuri mici, pentru construcția lor putându-se utiliza o gamă largă de materiale aflate la îndemână. Pe de altă parte, durata de viață a mini-containerelor este redusă și necesită reparații dese sau înlocuire.

La fel ca în cazul altor soluții de depozitare a gunoiului de grajd, mini-containerele trebuie așezate pe un strat impermeabil sau absorbant și înconjurate cu o bandă de iarbă.

În concluzie, CBPA oferă numeroase soluții de depozitare a gunoiului de grajd în condiții de siguranță. Deci, nu avem nici o scuză să periclităm calitatea apei de băut din fântânile noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: