Data public─ârii: 10 martie 2020

Adesea am ├«nt├ólnit gospodari care ne-au declarat c─â se simt lini╚Öti╚Ťi ├«n ceea ce prive╚Öte calitatea apei, pentru c─â nu consum─â dec├ót ap─â ├«mbuteliat─â. De aceea, spuneau ei, calitatea apei din f├ónt├óni era mai pu╚Ťin important─â pentru ei, c─âci aceasta era destinat─â doar consumului animalelor ╚Öi udatului gr─âdinii.

Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa! Specialiștii avertizează că și animalele din ferme sunt afectate grav de compușii cu azot din apa de băut!

Hemoragiile digestive, avortul ╚Öi emfizemul pulmonar┬á–┬áafec╚Ťiuni ale animalelor, provocate de azot

Printre principalele efecte la animale ale consumului unei ape cu con╚Ťinut care dep─â╚Öe╚Öte normele admise de nitra╚Ťi se num─âr─â cre╚Öterea ├«nt├órziat─â, sc─âderea produc╚Ťiei de lapte, indigestiile recidivante ╚Öi tulbur─ârile de reproducere, precum mortalitatea crescut─â a nou-n─âscu╚Ťilor ╚Öi infertilitatea. Toate acestea sunt motive care duc la sc─âderea semnificativ─â a profitabilit─â╚Ťii fermelor!

├Än cazul ├«n care concentra╚Ťia este mult mai mare dec├ót normele admise se pot produce congestii ╚Öi hemoragii la nivelul tubului digestiv ╚Öi congestii la nivelul tractului renal. De asemenea, poate ap─ârea colapsul vascular ╚Öi pneumonia atipic─â a rumeg─âtoarelor. Continuarea consumului de ap─â poluat─â poate conduce la avort, ├«n cazul bovinelor gestante, ╚Öi la emfizem pulmonar intersti╚Ťial, cauz├ónd, ├«n final, moartea animalelor.

Unul dintre cele mai eficiente ╚Öi, totodat─â, mai la ├«ndem├ón─â tratamente ├«n cazul intoxica╚Ťiilor ├«l reprezint─â administrarea de albastru de metilen, vitaminele A,C,D ╚Öi E, purgative uleioase ╚Öi ap─â curat─â, corespunz─âtoare calitativ, la discre╚Ťie.

Ca m─âsuri profilactice, speciali╚Ötii recomand─â supravegherea depozit─ârii ╚Öi manipul─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor cu azot, interzicerea depozit─ârii furajelor al─âturi de ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi invers, controale ale apei potabile ╚Öi furajelor, obligativitatea respect─ârii intervalului de c├óteva s─âpt─âm├óni de la tratarea unui teren ╚Öi darea ├«n consum a plantelor, administrarea de ra╚Ťii bogate ├«n glucide, care m─âresc toleran╚Ťa fa╚Ť─â de nitra╚Ťi, ╚Öi aplicarea cu discern─âm├ónt a unor erbicide.

├Än concluzie, chiar ╚Öi cei care consum─â ap─â ├«mbuteliat─â sau din sisteme centralizate de distribu╚Ťie sunt interesa╚Ťi, pentru binele animalelor din gospod─ârii, s─â respecte normele de prevenire a polu─ârii apelor subterane cu azot!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: