Data publicării: 8 martie 2022

Un colectiv de cercetători de la Departamentul de Științe Animale al Universității Texas A&M, College Station (Statele Unite) a publicat recent o lucrare intitulată Agricultura animală: durabilitate, provocări și inovații.

În cuprinsul cărții, autorii, Fuller W. Bazer, G. Cliff Lamb și Guoyao Wu, vorbesc despre importanța compostului și avantajele utilizării sale.

„Compostarea adaugă valoare gunoiului de grajd”

Compostarea este cea mai utilizată metodă de tratare a gunoiului de grajd. În timpul acestui proces, microorganismele consumă materie organică biodegradabilă din gunoi de grajd pentru a genera căldură, dioxid de carbon și apă în condiții aerobe. Compostarea oferă o serie de avantaje care adaugă valoare gunoiului de grajd. Îndepărtează o cantitate considerabilă de umiditate, materie organică volatilă și reduce semnificativ volumul gunoiului de grajd.

Gunoiul de grajd compostat este mai ușor de manipulat, mai ieftin de transportat și mai puțin probabil să emită mirosuri și alți poluanți gazoși.

Căldura eliberată în procesul de compostare nu numai că ajută la uciderea majorității agenților patogeni și a semințelor de buruieni, dar, de asemenea, transformă gunoiul de grajd într-un produs sigur de utilizat.

Gunoiul de grajd compostat oferă o formă de nutrienți cu eliberare lentă, care este mai puțin probabil să afecteze calitatea apei.

Pe de altă parte, compostarea are câteva limitări. Este un proces care consumă timp, care necesită de la o lună până la un an pentru a obține un produs descompus corespunzător.

Concluzia finală a autorilor, legată de acest subiect este că, dacă tehnologiile de compostare sunt bine alese și corect aplicate, atunci pot fi semnificativ reduse pierderile de azot și carbon din gunoiul de grajd, sporind eficiența compostului ca îngrășământ.

De asemenea, compostul prezintă avantajul de a contribui la refacerea solului și la păstrarea umidității.

În concluzie, fie la noi, în România, fie peste Ocean, în Texas, gunoiul de grajd poate deveni o resursă prețioasă!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: