Marius Gheorghiță Petcu, deși nu are decât 28 de ani, a ajuns să fie cunoscut drept unul dintre legumicultorii de frunte din Izbiceni, jud. Olt. Asta nu este puțin lucru, dacă ținem cont de faptul că localitatea este unul dintre centrele cu tradiție în ceea ce privește cultivarea legumelor. Mulți dintre localnici au ca îndeletnicire de bază producția de roșii, ardei, castraveți și alte legume, mai ales în solarii.
Marius Petcu, care este unul dintre fermierii-campioni din rețeaua de transfer de cunoștințe înființată în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” – KTN 2, și-a început activitatea în anul 2015. În anul următor, în 2016, a hotărât că trebuie să lucreze mai mult, mai eficient și să își creeze o fermă mai mare. Așa că a depus un prim proiect la AFIR, care i-a adus 50.000 de euro, cu care a achiziționat o centrală termică și a construit noi solarii. Împreună cu familia sa, inclusiv tatăl și fratele său, reușește să acopere toate aspectele activității din cadrul fermei. Toate operațiunile, producerea răsadurilor, pornind de la semințe, continuând apoi cu răsădirea, îngrijirea culturilor cât și desfacerea producției, sunt asigurate cu forțe și resurse proprii.
„Respectarea normelor de ecocondiționalitate, să nu poluăm, să menținem calitatea mediului inconjurător, sunt cele mai importante obiective pentru noi. Urmărindu-le, avem acces la ape curate, dar și la fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea fermei”, ne-a spus tânărul legumicultor.
Chiar dacă nu intră în specificul activității sale curente, legumicultorul consideră foarte importante prevederile Codului de Bune Practici Agricole, între care: menținerea fâșiilor-tampon în vecinătatea apelor de suprafață, respectarea perioadelor de interdicție a folosirii îngrășămintelor, respectarea cantității maxime de îngrășăminte în funcție de panta terenului, dar și în funcție de cerințele solului. „Respectarea lor conduce la îmbunătățirea calității vieții, la protejarea împotriva intoxicațiilor cu nitrați care îmbolnăvesc populația, și protejează calitatea apelor, încetinind sau chiar oprind procesul de eutrofizare”, este convins Marius Gheorghiță Petcu.
Ca atare, el recomandă tuturor celorlalți fermieri: „să ne informăm corect, cu ajutorul specialiștilor din cadrul APIA, AFIR, dar și din alte instituții. Datorită acestui program („Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” – n.red.) avem acces la noi informații, prin centrul de informare HelpDesk, prin call center-ul și forumul puse la dispoziția fermierilor, forum unde putem participa la discuții cu alți fermieri și specialiști, de unde putem afla noutăți legislative și metode de protejare a mediului înconjurător.”