Data publicării: 19 iunie 2019

Deși, pe de o parte binevenită, ploaia în exces din ultima perioadă aduce și o serie de probleme pentru agricultori. O serie de boli sunt favorizate de umezeală.

Tratamentele trebuie făcute astfel încât să nu polueze apele!

Mana la morcov afectează rădăcina, iar semnele constau în apariția unor benzi umede de culoare neagră spre maroniu. Țesuturile afectate capătă consistența cauciucului sau se înmoaie. Mana afectează culturile de câmp, dar boala poate să se dezvolte și în depozit, dacă temperaturile sunt scăzute. În cazul în care umiditatea este ridicată, poate să apară un mucegai alb și dens. În general, apariția acestei ciuperci este asociată cu o drenare deficitară a solului.

Putregaiul cenușiu afectează rădăcinile morcovilor, în special odată ce ajung în depozit. În câmp, apariția bolii este favorizată de precipitații abundente. Odată afectate, rădăcinile încep să putrezească.

Mare parte a bolilor și a dăunătorilor descriși afectează și țelina sau pătrunjelul. Simptomele, ca și efectele, sunt aceleași.

Împotriva tuturor acestor boli și dăunători sunt disponibile o multitudine de substanțe pentru tratament, fungicide și insecticide, care au denumiri diferite, în funcție de producător și compoziție.

O altă operațiune care trebuie făcută în această perioadă, când are loc îngroșarea rădăcinilor, este fertilizarea. Este recomandată utilizarea de complexe cu NPK, în doze moderate, în funcție și de necesitățile terenului.

Indiferent ce substanțe de tratament alegeți să utilizați, trebuie respectate o serie de reguli, pentru a evita poluarea apelor din jur, fie că sunt subterane sau de suprafață.

În primul rând, prepararea soluțiilor de stropit se va face pe o platformă impermeabilă, iar eventualele scurgeri vor fi direcționate spre un loc unde pot fi captate. La prepararea soluțiilor, se vor respecta dozele și concentrațiile recomandate de producători și/sau specialiști.

Ambalajele substanțelor se vor clăti de câte două ori, apa rezultată fiind utilizată la prepararea soluției. Apoi, ambalajele vor fi colectate separat și predate pentru reciclare.

Resturile de soluție nefolosite, se vor neutraliza prin lăsarea în bazine, la soare, timp de 10 – 30 zile.

De asemenea, și în cazul lucrărilor de fertilizare trebuie respectate regulile pe care le-am prezentat deja în mai multe rânduri.

Numai astfel vom evita să poluăm apa din fântânile noastre și ale vecinilor și vom putea beneficia în continuare de apă curată și sănătoasă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: