Data publicării: 18 iunie 2019

Pentru unele culturi, vremea de care am avut parte în ultimele câteva săptămâni, adică umedă și destul de rece, este aproape de condițiile ideale. Printre plantele iubitoare de asemenea condiții se numără morcovii, pătrunjelul, țelina și alte rădăcinoase înrudite.

Atenție la bolile provocate de excesul de apă!

Dacă e să ne luăm după cărți, pentru morcovi și alte rădăcinoase înrudite, temperatura optimă de dezvoltare este cuprinsă între 15 și 25°C. Adică exact așa cum a fost în ultimele săptămâni. Ploile abundente trebuie să își fi adus și ele o contribuție însemnată la dezvoltarea rădăcinilor.

Cu toate acestea, așa cum spune o vorbă din popor, „ce e prea mult, nu-i bun”. Până și pentru apă este valabilă expresia. Din cauza excedentului de umezeală, mai multe probleme își fac simțită prezența.

Prima dintre ele, foarte vizibilă, este apariția buruienilor, care necesită executarea unor prașile suplimentare.

O altă problemă, care inițial se manifestă discret, dar are efecte mai grave, este apariția unor boli și a unor dăunători, fenomene favorizate de umezeala în exces. În general, datorită mirosului lor specific și a unor substanțe pe care le conțin, țelina și pătrunjelul sunt atacate mai rar și într-o măsură mai mică. Totuși, în condiții ca cele din această vară, infestările apar și în aceste culturi.

Nematodul galicol al morcovului (Meloidogyne hapla) – atacă rădăcinile, ducând la ramificarea acestora și, implicit, la o recoltă de o calitate inferioară. Păduchele verde al morcovului (Semiaphis dauci) și păduchele verde al piersicului (Myzus persicae) atacă frunzele și formează colonii pe partea inferioară. Croitorul morcovului (Phytoecia icteria), la fel ca și musca morcovului (Psila rosae), atacă rădăcinile, în care formează galerii, ceea ce înseamnă că, după recoltare, putrezesc mai ușor în depozit.

Alternarioza morcovului este una dintre cele mai periculoase boli ale culturii de morcov, fiind provocată de o ciupercă care atacă frunzele, tulpina și rădăcina. Semnele atacului pot fi recunoscute după apariția unor pete de culoare brună spre maro închis care acoperă marginea frunzelor. Odată afectate, țesuturile mor, frunzele încep să se usuce, lăsând impresia că sunt arse. De obicei, frunzele bătrâne sunt atacate primele, fiind mai sensibile la atacul alternariozei. Apariția bolii este favorizată de prezența apei pe frunze și de temperaturile cuprinse între 20 și 28° C, la fel ca și cercosporioza morcovului. La aceasta din urmă, primele semne ale atacului apar pe frunzele tinere. Pe marginea lor apar pete mici și neregulate, care se măresc în timp și se unesc între ele, afectând o mare parte din frunză.

Boala poate fi tratată cu substanțe specifice, procurate din fito-farmacii. Atenție, însă, ca prin nerespectarea regulilor de aplicare să nu se producă poluarea apelor din vecinătate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: