Data public─ârii: 31 martie 2023

Iat─â-ne ├«n plin─â campanie de prim─âvar─â. Deja cei mai mul╚Ťi dintre fermieri au sem─ânat maz─ârea, iar unii dintre ei au ├«nceput ╚Öi sem─ânatul florii-soarelui, ba poate chiar a porumbului. De aceea am socotit c─â este momentul pentru a reaminti c├óteva sfaturi utile.

Nu uita╚Ťi deflectoarele de praf!

Referitor la momentul ├«nceperii sem─ânatul porumbului, un vechi principiu vorbea despre cei trei 9: nou─â zile la r├ónd cu temperaturi de peste 9┬░C la o ad├óncime de 9 cm ├«n sol. Odat─â cu apari╚Ťia unor noi hibrizi, mai performan╚Ťi, acest principiu pare a-╚Öi fi pierdut din importan╚Ť─â. ├Än locul lui se impune sem─ânatul c├ót mai devreme, astfel ├«nc├ót semin╚Ťele s─â poat─â beneficia de umezeala existent─â ├«n sol ╚Öi de cea provenit─â din precipita╚Ťiile de la ├«nceput de aprilie, ├«n speran╚Ťa c─â acestea vor veni. Disputele ├«ntre speciali╚Öti sunt aprinse, astfel ├«nc├ót nu vom aprofunda subiectul…

Însă, indiferent de momentul semănatului, trebuie respectate câteva reguli simple, dar eficiente, pentru a evita poluarea mediului.

Prima dintre ele se refer─â la aplicarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor ├«n momentul preg─âtirii patului germinativ. Cantitatea de azot aplicat─â ar trebui s─â se situeze la cel mult jum─âtate din cantitatea maxim─â anual─â permis─â de Programul de ac╚Ťiune. Astfel ÔÇ×r─âm├óne locÔÇŁ ╚Öi pentru alte fertiliz─âri ulterioare, pe m─âsura dezvolt─ârii culturilor. Deci nu trebuie aplicate mai mult de 85 kg azot substan╚Ť─â activ─â/ha.

O alt─â regul─â este aceea c─â s─âm├ón╚Ťa tratat─â trebuie p─âstrat─â ├«n condi╚Ťii bune ╚Öi nu trebuie ca praful produs ├«n urma manipul─ârii ei s─â se ├«mpr─â╚Ötie. De aceea ├«nc─ârcarea sem─ân─âtorilor trebuie f─âcut─â c├ót mai fin, f─âr─â ╚Öocuri, ├«n spa╚Ťii bine ventilate. Este indicat ╚Öi ca operatorii s─â foloseasc─â echipamente de protec╚Ťie.

├Än mod obligatoriu, sem─ân─âtorile ar trebui s─â fie echipate ╚Öi cu deflectoare pentru praf, astfel ├«nc├ót substan╚Ťele de tratament sub form─â de pulbere aplicate pe semin╚Ťe s─â nu se ├«mpr─â╚Ötie ├«n atmosfer─â.

Desigur, nu mai trebuie s─â spunem c─â tratamentul semin╚Ťelor se face doar de c─âtre operatori autoriza╚Ťi, cu instala╚Ťii specializate. Altfel constituie infrac╚Ťiune!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: