Data publicării: 22 octombrie 2020

Ne-am apropiat deja de momentul în care culturile din solarii trebuie desființate. Desigur că, în funcție de temperaturile externe și de numărul zilelor însorite, ca și de tipul lor, acestea mai pot fi menținute chiar și până în decembrie. Dar, în momentul în care întreținerea lor devine prea dificilă, este momentul pregătirii unui nou început.

Dezinfectarea – o operațiune absolut necesară!

În ultimii ani, în țara noastră au pătruns noi specii de dăunători (mai ales temutul trips), care fac tot mai necesară o minuțioasă pregătire a solariilor, dacă se dorește un viitor sezon productiv.

Prima operațiune constă în desțelenirea terenului, lucru care se face în mod clasic. Se poate lucra manual sau, dacă spațiul permite, mecanizat, cu utilaje specifice. Resturile vegetale rămase se transportă pe o platformă de compostare. Lăsarea lor la întâmplare, undeva în curte sau pe câmp, poate crea un risc de poluare, dar și de contaminare cu dăunători.

Urmează afânarea solului, pe o adâncime mai mare sau mai mică, în funcție de planul pentru viitoarele culturi. În general, adâncimea de 25-35 cm este suficientă.

După aceea urmează o operațiune pe care mulți dintre fermieri o sar, deși este, poate, cea mai importantă: dezinfectarea solariilor.

Tocmai pentru că aceste spații sunt protejate, de foarte multe ori dăunătorii – insecte sau fungi – nu mai sunt distruși în mod natural de temperaturile scăzute, păsări sau alte insecte. Apoi, în majoritatea solariilor se cultivă plante din aceeași familie, care au aceeași dăunători. Ca atare, practic nu se poate vorbi despre o rotație a culturilor.

În afară de aceasta, din cauza căldurilor mari care se instalează timpuriu, dăunătorii se înmulțesc mult mai repede.

Rezultatul este acela că se creează focare de infecție în diferite puncte din seră sau solar, afectând culturile și făcând necesară utilizarea unei cantități mai mari de pesticide, cu tot ce rezultă de aici – în special poluarea apei din fântânile vecine. Ba chiar, de multe ori, o poluare fără rost, căci unii dăunători au devenit aproape imuni la pesticidele obișnuite.

Dezinfectarea serei se face în două etape. Prima constă în dezinfectarea solului, folosind substanțe special destinate acestui scop, disponibile la distribuitorii de produse fitosanitare.

Urmează apoi dezinfectarea suprafeței de protecție, a structurilor de susținere și a instalațiilor de irigare. După aplicarea substanțelor specifice, sera sau solarul se sigilează și se lasă astfel măcar două săptămâni. După aceea, ciclul de producție se poate relua normal.

Această operațiune, spun specialiștii, ar trebui să fie făcută anual, și nu o dată la doi – trei ani, cum se recomanda până acum!

Atenție, însă, la utilizarea substanțelor în conformitate cu prescripțiile tehnice, pentru a evita poluarea apelor din zona solariilor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: