Data public─ârii: 25 martie 2019

├Än cur├ónd va ├«ncepe sezonul de sem─ânat al porumbului. Aceasta este una dintre culturile cele mai importante din Rom├ónia, at├ót pentru fermierii mari, c├ót ╚Öi pentru micii gospodari. Datorit─â ├«mbun─ât─â╚Ťirii performan╚Ťelor hibrizilor utiliza╚Ťi, recoltele au fost ├«n permanent─â cre╚Ötere ├«n ultimii ani, ├«n ciuda condi╚Ťiilor de mediu din ce ├«n ce mai potrivnice. ├Än ultimii doi ani, ╚Ťara noastr─â a reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â cea mai mare produc╚Ťie de porumb din ├«ntreaga Uniune European─â.

Recolt─â bogat─â f─âr─â abuz de ├«ngr─â┼č─âminte

Ob╚Ťinerea unei produc╚Ťii mari, ├«ns─â, nu ├«nseamn─â abuzul de ├«ngr─â╚Ö─âminte, ci mai degrab─â o utilizare inteligent─â a lor! Conform Codului de bune practici agricole, ├«n condi╚Ťiile din Rom├ónia, pentru ob╚Ťinerea a o ton─â de porumb boabe sunt necesare, ├«n medie, 27,5 kg azot substan╚Ť─â activ─â, 12,5 kg fosfor ╚Öi 16,5 kg potasiu. ├Än ceea ce prive╚Öte porumbul siloz, pentru hrana animalelor, necesarul este cu mult mai mic: 6,5 kg azot, 3 kg fosfor ╚Öi 5,5 kg potasiu.

Se poate determina cantitatea necesară de îngrășăminte

A╚Öadar, cantitatea necesar─â de ├«ngr─â╚Ö─âminte care ar trebui s─â se aplice se poate calcula u╚Öor. Dar, trebuie ╚Ťinut cont ╚Öi de c├ó╚Ťiva factori suplimentari, ├«n afara consumului estimat. ├Än primul r├ónd trebuie s─â se includ─â ├«n socoteal─â ╚Öi azotul deja existent ├«n sol, care, ├«n func╚Ťie de cultura premerg─âtoare, poate fi ├«n cantitate destul de mare. Determinarea acestuia se face pe baza unei analize a solului. Un alt factor ├«l reprezint─â acela c─â planta consum─â azotul, la fel ca ╚Öi ceilal╚Ťi nutrien╚Ťi, pe m─âsur─â ce se dezvolt─â. O cantitate prea mare de azot aplicat─â la sem─ânat sau chiar ├«nainte de sem─ânat nu r─âm├óne ├«n sol, ci se infiltreaz─â ├«n p├ónza freatic─â sau este sp─âlat─â de precipita╚Ťii ╚Öi transportat─â ├«n apele de suprafa╚Ť─â, f─âr─â alt rezultat dec├ót acela c─â polueaz─â inutil!

Tocmai de aceea CBPA recomandă ca fertilizarea de bază, de exemplu, la culturile de primăvară-vară,fie făcută cu un sfert până la o treime din doză. Restul cantităţii urmează să fie aplicat în perioada de consum maxim al plantelor, odată cu lucrările de întreţinere a culturilor.

Un alt aspect foarte important, care nu trebuie uitat sub nici un motiv este c─â doza maxim─â de azot substan╚Ť─â activ─â aplicat─â prin ├«ngr─â╚Ö─âminte organice nu poate dep─â╚Öi 170 kg/ha/an!

├Än concluzie, cantitatea maxim─â de azot substan╚Ť─â activ─â aplicat─â la sem─ânatul porumbului ar trebui s─â se situeze ├«ntre 42,5 ╚Öi 56 kg/ha.

Recomandărilor editorilor pe aceeași temă: