Data public─ârii: 19 septembrie 2019

În acest sezon s-au încheiat ori se apropie de sfâr╚Öit lucr─ârile de recoltare din campania de toamn─â. P─âmântul r─âmâne descoperit într-o perioad─â în care temperaturile sunt ridicate, iar soarele este înc─â arz─âtor. Ce este de f─âcut în aceast─â situa╚Ťie?

Solul trebuie tratat cu aten╚Ťie

Dac─â înainte vreme, prin folosirea unor utilaje mai pu╚Ťin performante porumbul ╚Öi floarea-soarelui se culegeau în dou─â etape, respectiv calatidiile la floarea-soarelui ╚Öi cocenii la porumb, iar abia mai târziu, în octombrie, be╚Ťele, acum combinele moderne rezolv─â problema cu o singur─â trecere. Acest mod de lucru comport─â, indiscutabil, multiple avantaje în ceea ce prive╚Öte aspectul economic, dar ╚Öi din punct de vedere al protec╚Ťiei mediului. Astfel, se diminueaz─â riscului compact─ârii solului, ca urmare a reducerii trecerii utilajelor agricole pe teren.

Între speciali╚Öti exist─â la ora actual─â vii dispute. O parte dintre ei recomand─â efectuarea ar─âturilor cât mai curând dup─â recoltare, în timp ce al╚Ťii, dimpotriv─â, insist─â asupra faptului c─â ar─âtura, cu rare excep╚Ťii, este o ac╚Ťiune care ar trebui scoas─â din programul tehnologic. Cert este, îns─â, c─â r─âd─âcinile precum ╚Öi resturile r─âmase pe câmp este recomandabil a fi încorporate în sol.

O chestiune care întrune╚Öte îns─â aprobarea tuturor speciali╚Ötilor este c─â folosirea unor produse pe baz─â de bacterii, care s─â gr─âbeasc─â descompunerea resturilor aflate pe câmp, nu poate fi decât benefic─â.

Pe de alt─â parte, incendierea miri╚Ötilor este un procedeu absolut gre╚Öit ╚Öi profund d─âun─âtor! În plus, este o practic─â interzis─â prin lege din cauza numeroaselor implica╚Ťii negative asupra mediului.

Luna septembrie este o perioad─â propice pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenurile pe care urmeaz─â s─â se înfiin╚Ťeze culturi de toamn─â. Gunoiul se administrez─â atunci când se efectuaz─â lucrarea de baz─â a solului, ar─âtura cu întoarcerea brazdei, în condi╚Ťii meteorologice favoravile de timp noros ╚Öi cu vânt slab.

Este foarte important ca terenul pe care s-a împr─â╚Ötiat gunoiul s─â fie arat cu plugul pentru o amestecare ╚Öi încorporare bun─â în sol. Încorporarea se face mai adânc, pân─â la 30 cm, pe terenurile nisipoase sau care sufer─â de secet─â ╚Öi mai pu╚Ťin adânc 18-25 cm pe terenurile grele, mai argiloase, din regiunile mai reci ╚Öi umede. În acest fel ╚Öi riscul de poluare a apei din pânza freatic─â este redus considerabil.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: