Data publicării: 20 iulie 2021

Sfântul Ilie este una dintre cele mai importante sărbători din tradiția populară. Specialiștii spun că, de fapt, această zi festivă are rădăcini vechi precreștine și este dedicată sărbătoririi zeității solare. Mai practic, Sf. Ilie marchează mijlocul verii.

Mijlocul verii pastorale

O multitudine de tradiții sunt legate de sărbătorirea zilei acestui sfânt. Pentru că el era stăpânul trăsnetelor, tunetelor, al ploii și al grindinei, a fost întotdeauna cinstit cu mult respect și teamă în comunitățile agricole și pastorale.

În tradiția populară românească, de Sf. Ilie se consideră că merele sunt coapte suficient pentru a fi consumate. De aceea, se culeg câteva mere din livadă și se duc la biserică pentru a fi sfințite, apoi se dau de pomană.

Tot în această zi se recoltează mierea de la albine. Aceasta este consumată, apoi, la masa de sărbătoare ce se desfășoară la prânz, împreună cu vecinii și prietenii.

Tradiția mai spune că de Sf. Ilie se recoltează plantele medicinale, mai ales busuiocul și mușețelul. Busuiocul este dus la biserică pentru a fi sfințit, apoi este așezat la uscat, sub streșinile caselor.

De ziua Sfântului este prima dată când ciobanilor le este îngăduit să coboare de la stânele la care au urcat când a început vara. Ei pot să meargă în satele din apropiere. Pornind de la acest obicei, de Sf. Ilie sunt organizate numeroase târguri și iarmaroace.

Desigur că în această zi este acordată o atenție deosebită semnelor pe care se spune că Sf. Ilie le transmite prin intermediul „uneltelor” sale, respectiv ploaia și trăsnetele. Se spune că dacă tună în ziua de Sf. Ilie, alunele vor seca iar fructele vor fi viermănoase.

O altă credință populară spune că, în fiecare an, înainte și după această sărbătoare sunt câteva zile ploioase. Așadar, o bucurie pentru gospodari!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: