Data public─ârii: 17 februarie 2020

Faptul c─â iarna se apropie de sf├ór╚Öit ╚Öi munca ├«n gr─âdini ├«nc─â nu a ├«nceput, face ca aceast─â perioad─â s─â fie una foarte bun─â pentru instalarea sau repara╚Ťiile elementelor de baz─â ale sistemelor de iriga╚Ťii.

Apa este o resurs─â pre╚Ťioas─â, nu o risipi╚Ťi!

Pe m─âsur─â ce ├«ncep s─â se dezvolte plantele, orice interven╚Ťie la ╚Ťevile ori furtunele care alc─âtuiesc sistemul de iriga╚Ťii devine mai complicat─â ╚Öi implic─â ╚Öi unele distrugeri. De aceea, speciali╚Ötii recomand─â ca imediat ce se poate intra pe teren ╚Öi condi╚Ťiile sunt c├ót de c├ót acceptabile, s─â face╚Ťi lucr─ârile necesare pentru instala╚Ťiile de iriga╚Ťii.

├Än cazul ├«n care ave╚Ťi deja o instala╚Ťie, verifica╚Ťi starea tubulaturii ╚Öi a furtunelor. ├Änlocui╚Ťi segmentele cr─âpate sau distruse. De asemenea, verifica╚Ťi dac─â nu cumva, peste iarn─â, diverse animale ÔÇô ├«n general roz─âtoare – s-au ad─âpostit ├«n instala╚Ťie, form├ónd dopuri care ├«mpiedic─â func╚Ťionarea normal─â. Acelea╚Öi animale este posibil s─â fi ros por╚Ťiuni din instala╚Ťie.

Acolo unde se dore╚Öte instalarea unui sistem nou de iriga╚Ťii, indiferent c─â este vorba despre unul prin picurare sau unul prin aspersiune, este momentul potrivit pentru ├«ntinderea ╚Ťevilor ╚Öi a furtunelor.

În orice caz, fie că este vorba despre un sistem vechi sau unul nou, este recomandabil ca montarea duzelor de udare sau a aspersoarelor să se facă mai târziu, înainte de pornirea sistemului, pentru că, pe timpul primăverii, este posibil ca acestea să se colmateze.

├Än ceea ce prive╚Öte sistemele de iriga╚Ťii ├«n c├ómp, ├«n acest sezon se face revizia pompelor, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót ca ele s─â se afle ├«n stare de func╚Ťionare ╚Öi s─â poat─â fi pornite la nevoie.

De asemenea, este bine ca dup─â topirea z─âpezilor s─â se poat─â face o determinare, c├ót de aproximativ─â, a rezervei de ap─â ├«n sol. Aceasta, ├«mpreun─â cu informa╚Ťiile pe care le pute╚Ťi ob╚Ťine prin amplasarea unor pluviometre ├«n diverse puncte din ferm─â, vor putea oferi informa╚Ťii vitale pentru calculul necesarului de ap─â suplimentar─â pentru culturi.

╚śi nu uita╚Ťi: apa este o resurs─â pre╚Ťioas─â. A o risipi pentru iriga╚Ťii de care nu este nevoie este aproape la fel de r─âu ca a o polua cu nitra╚Ťi din ├«ngr─â╚Ö─âminte inutile!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: