Data public─ârii: 26 iunie 2019

Ieri, 25 iunie, a avut loc la Cluj-Napoca ├«nc─â una dintre reuniunile de lucru zonale din cadrul campaniei „Ap─âr Apa”, organizate de c─âtre Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚Ťi” (UMP ÔÇô CIPN).

La ├«ntrunire au participat reprezentan╚Ťi ai autori╚Ť─â╚Ťilor publice ╚Öi administrative, respectiv reprezentan╚Ťi ai Consiliului Jude╚Ťean, ai prim─âriilor unor localit─â╚Ťi din jude╚Ť, factori de conducere ╚Öi speciali╚Öti din cadrul APIA, de la Agen╚Ťia de Protec╚Ťia Mediului, Garda de Mediu, Sistemul de gospod─ârire a Apelor, precum ╚Öi de la alte entit─â╚Ťi interesate ├«n domeniu. Desigur c─â nu au lipsit nici reprezentan╚Ťi ai fermierilor ╚Öi ai mediului universitar.

A╚Öa dup─â cum se ╚Ötie, ├«n jude╚Ťul Cluj, la fel ca ╚Öi ├«n toat─â regiunea ├«nvecinat─â, cre╚Öterea animalelor este o activitate tradi╚Ťional─â ╚Öi o surs─â de trai pentru o parte ├«nsemnat─â a popula╚Ťiei.

Pe de alt─â parte, mai ales ├«n zona submontan─â, p─âm├óntul are nevoie de fertilizare, pentru a se putea ob╚Ťine produc╚Ťii agricole rentabile. ├Än acest context, gestionarea gunoiului de grajd astfel ├«nc├ót acesta s─â devin─â dintr-o surs─â de poluare un factor de c├ó╚Ötig, a fost un subiect de maxim interes.

Colectarea gunoiului pe platforme comunale reprezint─â o treapt─â superioar─â c─âtre un management agricol integrat, mai performant, au apreciat at├ót vorbitorii, c├ót ╚Öi participan╚Ťii.

O aten╚Ťie special─â a fost acordat─â ╚Öi modului de transmitere a exemplelor de bune practici ├«n domeniu ╚Öi a colabor─ârii ├«ntre fermieri ╚Öi ├«ntre fermieri ╚Öi speciali╚Öti. Unul dintre noile instrumente puse la ├«ndem├ón─â este help-desk-ul creat ├«n cadrul programului, care permite un transfer rapid, comod ╚Öi eficient de cuno╚Ötiin╚Ťe, folosind ├«n principal fermierii ca factor de diseminare.

Revenind la aspectele practice, speciali╚Ötii UMP ÔÇô CIPN au prezentat un set de reguli simple care, odat─â aplicate, ajut─â fermierii s─â respecte regulile ├«n vigoare astfel ├«nc├ót s─â se conformeze normelor de eco-condi╚Ťionalitate ╚Öi s─â ├«╚Öi poat─â p─âstra integral subven╚Ťiile APIA de care beneficiaz─â.