Ieri, 25 iunie, a avut loc la Cluj-Napoca încă una dintre reuniunile de lucru zonale din cadrul campaniei „Apăr Apa”, organizate de către Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (UMP – CIPN).
La întrunire au participat reprezentanți ai autorițăților publice și administrative, respectiv reprezentanți ai Consiliului Județean, ai primăriilor unor localități din județ, factori de conducere și specialiști din cadrul APIA, de la Agenția de Protecția Mediului, Garda de Mediu, Sistemul de gospodărire a Apelor, precum și de la alte entități interesate în domeniu. Desigur că nu au lipsit nici reprezentanți ai fermierilor și ai mediului universitar.
Așa după cum se știe, în județul Cluj, la fel ca și în toată regiunea învecinată, creșterea animalelor este o activitate tradițională și o sursă de trai pentru o parte însemnată a populației.
Pe de altă parte, mai ales în zona submontană, pământul are nevoie de fertilizare, pentru a se putea obține producții agricole rentabile. În acest context, gestionarea gunoiului de grajd astfel încât acesta să devină dintr-o sursă de poluare un factor de câștig, a fost un subiect de maxim interes.
Colectarea gunoiului pe platforme comunale reprezintă o treaptă superioară către un management agricol integrat, mai performant, au apreciat atât vorbitorii, cât și participanții.
O atenție specială a fost acordată și modului de transmitere a exemplelor de bune practici în domeniu și a colaborării între fermieri și între fermieri și specialiști. Unul dintre noile instrumente puse la îndemână este help-desk-ul creat în cadrul programului, care permite un transfer rapid, comod și eficient de cunoștiințe, folosind în principal fermierii ca factor de diseminare.
Revenind la aspectele practice, specialiștii UMP – CIPN au prezentat un set de reguli simple care, odată aplicate, ajută fermierii să respecte regulile în vigoare astfel încât să se conformeze normelor de eco-condiționalitate și să își poată păstra integral subvențiile APIA de care beneficiază.