Data public─ârii: 29 aprilie 2022

La Tulcea a fost organizat─â o nou─â reuniune de lucru zonal─â cu tema ÔÇ×Gunoiul de grajd ÔÇô bun─âstare pentru fermieriÔÇŁ, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ (CIPN) derulat de Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor.

G─âzduit─â, nu ├«nt├ómpl─âtor, de Facultatea de Economie Agroalimentar─â ╚Öi a Mediului din Tulcea (Colegiul Economic Delta Dun─ârii), reuniunea a reprezentat un bun prilej pentru speciali╚Ötii ce activeaz─â ├«n cadrul proiectului s─â discute cu reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor locale din Tulcea ╚Öi Constan╚Ťa, precum ╚Öi cu reprezentan╚Ťi ai administra╚Ťiilor din cele dou─â jude╚Ťe.

╚śi de aceast─â dat─â, ├«n deschiderea reuniunii, au fost prezentate beneficiile, at├ót pentru fermieri, c├ót ╚Öi pentru administra╚Ťiile publice locale, pe care le aduce sistemul public de colectare ╚Öi gestionare a gunoiului de grajd. Reprezentan╚Ťii MMAP au detaliat toate aspectele implicate de realizarea, operarea ╚Öi asigurarea sustenabilit─â╚Ťii unei platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd.

De asemenea, au fost prezentate nout─â╚Ťile ap─ârute ca urmare a revizuirii Programului de Ac╚Ťiune ╚Öi a Codului de Bune Practici Agricole, precum ╚Öi perspective viitoare de finan╚Ťare prin Programul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR).

Reprezentan╚Ťi ai APIA, OJFIR ╚Öi ABA Dobrogea-Litoral au prezentat date statistice legate de modul ├«n care fermierii pot evita penaliz─ârile la plata subven╚Ťiilor prin respectarea normelor de ecocondi╚Ťionalitate ╚Öi, respectiv, a situa╚Ťiei recente privind poluarea cu nitra╚Ťi a apelor din zon─â ╚Öi a modului cum aceasta a afectat s─ân─âtatea popula╚Ťiei, un alt efect fiind expansiunea eutrofiz─ârii ├«n apele de suprafa┼ú─â.

├Än partea a doua a ├«nt├ólnirii au fost abordate chestiuni legate de provoc─ârile pe care Directiva Nitra╚Ťi le adreseaz─â fermierilor. ├Äntre acestea, cea mai ├«nsemnat─â este respectarea limit─ârii cantit─â╚Ťii de azot utilizate ├«n agricultur─â la 170kg substan╚Ť─â activ─â/ha/an, precum ╚Öi respectarea perioadelor de interdic╚Ťie a aplic─ârii.

Participan╚Ťii au fost informa╚Ťi cu privire la componenta de help-desk a proiectului CIPN ╚Öi transferul de cuno╚Ötin╚Ťe c─âtre fermieri printr-un sistem de tip re╚Ťea, ├«n scopul unei bune ╚Öi eficiente disemin─âri a informa╚Ťiilor ╚Öi lec╚Ťiilor de bune practici.

Seria evenimentelor zonale va continua ├«n luna mai, pentru a informa c├ót mai mul╚Ťi fermieri ╚Öi factori interesa╚Ťi la nivel na╚Ťional cu privire la noile oportunit─â╚Ťi de finan╚Ťare existente pentru un management responsabil ╚Öi eficient al gunoiului de grajd.

DOWNLOAD