Așa cum am arătat de-a lungul timpului în cuprinsul acestei rubrici, automatizarea unor operațiuni, ba chiar a unor întregi procese, poate veni în sprijinul agricultorilor. În articolul de față vom prezenta exemplul unei sere, în care aproape toată activitatea este automatizată. Pe lângă economiile de timp și forță de muncă, se realizează și o gestionare foarte atentă a apei. Poluarea devine practic imposibilă, tocmai grație modului de funcționare!
Plantele se mișcă permanent!
Ferma pe care o prezentăm cu titlul de exemplu, are 12.000 m², adică 1,2 ha. Cultura practicată este cea de salată. Se cresc 15 soiuri de salată, timp de 11 luni pe an. Pentru întreaga activitate sunt suficiente șase persoane!
Dar să trecem la aspectele tehnice! În primul rând, în această seră nu este utilizat pământul ca substrat al dezvoltării plantelor. Salata crește în mediu hidroponic, adică direct în apă. Întreaga seră este acoperită cu uriașe benzi transportoare, aflate la o înălțime de aproximativ 75–80 cm. Pe acestea sunt așezate un fel de jgheaburi metalice, dreptunghiulare, înalte de aproximativ 30 cm, tot atât de late și lungi de aproape zece metri. În partea superioară, jgheaburile sunt acoperite cu o bandă metalică, în care sunt ștanțate orificii pătrate, de 20×20 cm, la distanțe de 10 cm între ele. În aceste spații se introduc răsadurile, aflate inițial în clasicele „cubulețe” de substrat pentru germinare. Odată completat jgheabul, este așezat pe banda transportoare. Astfel, el devine un rând din imensa grădină. Rândurile se deplasează permanent, puțin câte puțin, spre capătul serei, pe partea dreaptă. Ajunse în capăt, un alt sistem automat le trece pe partea stângă, unde începe mișcarea în sens invers. Întreg circuitul durează aproximativ două săptămâni în timpul iernii și o săptămână vara. Când revin în dreptul zonei de plantare, răsadurile s-au transformat deja în salate numai bune de recoltat. Odată ajunse la capătul circuitului, salatele sunt recoltate, bucată cu bucată. Rădăcinile se îndepărtează manual, iar salata se ambalează, fie individual, fie în lăzi. Deși nu este cazul, lăzile trec, cu tot cu salată, și printr-o instalație de clătire, apoi se încarcă pe paleți.
Jgheaburile golite revin în zona de plantare și procesul se reia.
Vom continua în articolele următoare să vă prezentăm și alte sisteme care fac ca această seră să funcționeze.