Data public─ârii: 23 decembrie 2020

A╚Öa cum am ar─âtat de-a lungul timpului ├«n cuprinsul acestei rubrici, automatizarea unor opera╚Ťiuni, ba chiar a unor ├«ntregi procese, poate veni ├«n sprijinul agricultorilor. ├Än articolul de fa╚Ť─â vom prezenta exemplul unei sere, ├«n care aproape toat─â activitatea este automatizat─â. Pe l├óng─â economiile de timp ╚Öi for╚Ť─â de munc─â, se realizeaz─â ╚Öi o gestionare foarte atent─â a apei. Poluarea devine practic imposibil─â, tocmai gra╚Ťie modului de func╚Ťionare!

Plantele se mișcă permanent!

Ferma pe care o prezentăm cu titlul de exemplu, are 12.000 m², adică 1,2 ha. Cultura practicată este cea de salată. Se cresc 15 soiuri de salată, timp de 11 luni pe an. Pentru întreaga activitate sunt suficiente șase persoane!

Dar s─â trecem la aspectele tehnice! ├Än primul r├ónd, ├«n aceast─â ser─â nu este utilizat p─âm├óntul ca substrat al dezvolt─ârii plantelor. Salata cre╚Öte ├«n mediu hidroponic, adic─â direct ├«n ap─â. ├Äntreaga ser─â este acoperit─â cu uria╚Öe benzi transportoare, aflate la o ├«n─âl╚Ťime de aproximativ 75ÔÇô80 cm. Pe acestea sunt a╚Öezate un fel de jgheaburi metalice, dreptunghiulare, ├«nalte de aproximativ 30 cm, tot at├ót de late ╚Öi lungi de aproape zece metri. ├Än partea superioar─â, jgheaburile sunt acoperite cu o band─â metalic─â, ├«n care sunt ╚Ötan╚Ťate orificii p─âtrate, de 20×20 cm, la distan╚Ťe de 10 cm ├«ntre ele. ├Än aceste spa╚Ťii se introduc r─âsadurile, aflate ini╚Ťial ├«n clasicele ÔÇ×cubule╚ŤeÔÇŁ de substrat pentru germinare. Odat─â completat jgheabul, este a╚Öezat pe banda transportoare. Astfel, el devine un r├ónd din imensa gr─âdin─â. R├óndurile se deplaseaz─â permanent, pu╚Ťin c├óte pu╚Ťin, spre cap─âtul serei, pe partea dreapt─â. Ajunse ├«n cap─ât, un alt sistem automat le trece pe partea st├óng─â, unde ├«ncepe mi╚Öcarea ├«n sens invers. ├Äntreg circuitul dureaz─â aproximativ dou─â s─âpt─âm├óni ├«n timpul iernii ╚Öi o s─âpt─âm├ón─â vara. C├ónd revin ├«n dreptul zonei de plantare, r─âsadurile s-au transformat deja ├«n salate numai bune de recoltat. Odat─â ajunse la cap─âtul circuitului, salatele sunt recoltate, bucat─â cu bucat─â. R─âd─âcinile se ├«ndep─ârteaz─â manual, iar salata se ambaleaz─â, fie individual, fie ├«n l─âzi. De╚Öi nu este cazul, l─âzile trec, cu tot cu salat─â, ╚Öi printr-o instala╚Ťie de cl─âtire, apoi se ├«ncarc─â pe pale╚Ťi.

Jgheaburile golite revin în zona de plantare și procesul se reia.

Vom continua ├«n articolele urm─âtoare s─â v─â prezent─âm ╚Öi alte sisteme care fac ca aceast─â ser─â s─â func╚Ťioneze.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: