Data public─ârii: 7 ianuarie 2021

Prezentam ├«n editorialele noastre trecute informa╚Ťii despre modul de organizare a unei sere complet automatizate. A╚Öa cum am spus, este vorba de o ser─â de 1,2 ha, ├«n care se cultiv─â salat─â timp de 11 luni pe an ╚Öi care are nevoie pentru a func╚Ťiona de doar ╚Öase oameni.

În iazul în care se elimină apele cresc pești!

A╚Öa cum am ar─âtat, r─âsadurile sunt puse ├«n t─âvile ├«n care cresc, ├«n zona de start. Ele ├«ncep s─â se deplaseze cu o vitez─â de c├ó╚Ťiva centimetri pe or─â. Dup─â 7 ÔÇô 14 zile, ├«n func╚Ťie de sezon, ajung ├«n zona de recoltare. Pe tot parcursul circuitului, ├«n jgheaburi se afl─â ap─â, ├«mbog─â╚Ťit─â cu nutrien╚Ťi. Cantitatea de ap─â, la fel ca ╚Öi dozarea nutrien╚Ťilor, sunt controlate de calculator. Ele se realizeaz─â automat. Apa este completat─â, c├ónd este cazul, prin intermediul unor pompe, care o aduc din iazul aflat l├óng─â ser─â. Nutrien╚Ťii sunt pompa╚Ťi ╚Öi ei din rezervoarele amplasate ├«n interiorul serei.

Ilumina╚Ťia ╚Öi temperatura ambiental─â este controlat─â tot de calculator, care aprinde sau stinge luminile, porne╚Öte instala╚Ťiile de ├«nc─âlzire sau, dimpotriv─â, deschide ferestrele de aerisire ╚Öi ├«ntinde plasele de umbrire.

Sistemul hidroponic face ca salata, care nu mai este irigat─â, s─â aib─â frunzele uscate ├«n permanen╚Ť─â. De aici rezult─â aspectul frumos ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, scade riscul infest─ârii cu d─âun─âtori, mai ales cu bremia, botridis ╚Öi trips. ├Än consecin╚Ť─â, este redus ╚Öi num─ârul de tratamente.

Un aspect foarte important este cel legat de managementul apei. Toat─â apa folosit─â provine din iazul amenajat ├«n cadrul fermei, l├óng─â ser─â. De acolo este pompat─â ├«n instala╚Ťia ├«n care este ├«mbog─â╚Ťit─â cu nutrien╚Ťi ╚Öi, apoi, ├«n jgheaburile ├«n care cre╚Öte salata. La sf├ór╚Öitul ciclului de produc╚Ťie, ceea ce r─âm├óne ├«n jgheaburi este recuperat, trece prin instala╚Ťia de filtrare ╚Öi, apoi, se ├«ntoarce ├«n iaz.

Pentru a aduce un plus de valoare, dar și ca un test, fermierul crește în iaz atât crapi, cât și unii pești exotici, precum carași chinezești. Astfel are un loc de pescuit și relaxare.

├Äntreaga investi╚Ťie a costat aproximativ dou─â milioane de euro, iar perioada de amortizare a fost calculat─â la aproximativ 15 ani.

Foarte important, ├«ns─â, este c─â o astfel de investi╚Ťie garanteaz─â o func╚Ťionare care nu polueaz─â ├«n niciun fel apele din zon─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: