Data publicării: 1 septembrie 2021

În tradiția populară, luna septembrie este denumită Răpciune. Acest cuvânt derivă din latinescul raptionem – seceriș, ceea ce ne arată exact esența acestei luni. În prima lună de toamnă se concentrează cea mai mare parte a activităților legate de strângerea și procesarea recoltelor.

Rugăminte către fermieri: nu ignorați regulile de prevenire a poluării!

Luna septembrie poate fi considerată, din mai multe puncte de vedere, ca un moment al bilanțului parțial al anului agricol. În această perioadă, fermierii nu au timp nici măcar să se gândească la rezultate, într-atâtea sunt de făcut. În primul rând este vremea culesului viilor și a fructelor din livezi. Apoi strugurii trebuie procesați, iar fructele sortate și depozitate ori prelucrate, după calitate.

În grădină se recoltează cea mai mare parte a legumelor de toamnă, care și ele trebuie sortate și procesate sau depozitate.

În câmp se adună porumbul și floarea soarelui, activități care implică un volum mare de muncă. După eliberarea câmpului, pământul trebuie pregătit pentru semănăturile de toamnă.

În zootehnie, se aduc animalele de la pășunatul de peste vară și se instalează în fermele în care vor petrece sezonul rece. De asemenea, se pregătesc depozitele cu nutrețuri pentru iarnă.

Foarte multe dintre activitățile enumerate pot fi serios îngreunate, dacă nu chiar temporar oprite, de ploile care încep să apară în această primă lună de toamnă.

Și, de asemenea, mare parte dintre activitățile pe care le-am amintit implică și operațiuni cu risc de poluare cu azot a apelor. De aceea, rugăm fermierii ca, în ciuda presiunii care apasă pe ei, să nu ignore nici una dintre măsurile de prevenire a poluării cu azot a apelor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: